CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Tratamente naturiste si alimentatia in spondilita anchilozanta

Tratamente naturiste si alimentatia in spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o boala inflamatorie cronica ce afecteaza articulatiile sacroiliace si ale coloanei vertebrale, cu o evolutie cronica spre anchiloza vertebrala. Boala apare cu o frecventa mai mare la barbati decat la femei si este cauzata de factori genetici, de infectii digestive cu Klebsiella sau de boli precum artrita reactiva.

Simptomele in spondilita anchilozanta

Afectiunea debuteaza cu o inflamatie la nivelul articulatiilor coloanei vertebrale. Aceasta se manifesta prin dureri surde in regiunea lombara (lumbago) care iradiaza de-a lungul nervului sciatic. Durerile se accentueaza mai ales in partea a doua a noptii. Ele nu cedeaza la repaus si determina o rigiditate a spatelui in perioada diminetii, indeosebi in prima ora dupa trezire, care provoaca limitarea miscarilor.

Starea de anchilozare a spatelui poate dura chiar si cateva saptamani pana incepe sa scada in intensitate.

La debutul bolii, 25-30% din pacienti mai prezinta un semn specific. Acesta este imbolnavirea ochiului prin inflamatia irisului (fenomen denumit irita). Simptomele sunt sensibilitatea la lumina, durerea si inrosirea ochiului.

Netratata la timp, boala poate evolua. Daca inflamatia vertebrelor persista in timp, va conduce la cheratodermie (pielea din zona afectata devine scortoasa), cicatrizare si leziuni permanente.

Agravarea spondilitei anchilozante depinde de varsta la care debuteaza boala, de cat de devreme este pus diagnosticul si ce articulatii sunt implicate. Treptat, inflamatia si durerea va cuprinde si gatul, mandibula, umerii, coapsele, genunchii si calcaiele. Vertebrele se pot fibroza, producandu-se unirea lor ce va duce la anchiloza totala. Coloana vertebrala superioara se curbeaza catre anterior, facand dificila mentinerea echilibrului. Inflamatia articulatiilor dintre vertebre si coaste poate cauza dificultati respiratorii.

Tratamente naturiste in spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o boala care nu se poate vindeca niciodata complet. Cu toate acestea, tratamentul poate controla de cele mai multe ori simptomele, cei mai multi dintre bolnavi fiind capabili sa isi intretina activitatile zilnice.

Scoarta de salcie are efect analgezic si antiinflamator pentru articulatii, cu rezultate bune in reumatismul cronic si spondilita anchilozanta. In perioadele de criza dureroasa beti de 3 ori pe zi cate o jumatate de pahar de decoct. Puneti 2 linguri de pulbere de coaja intr-o cana de apa calduta, lasati la macerat timp de 8-10 ore, dupa care filtrati lichidul. Fierbeti timp de 5 minute planta ramasa dupa filtrare in 500 ml apa. Dupa aceasta lasati la racit si filtrati. La final, combinati cele doua macerate, obtinand decoctul combinat.

Baile cu flori de fan au actiune antiinflamatoare si antialgica (calmeaza durerea). Puneti la macerat in apa rece 2 maini de flori, seminte si frunze de fan uscat, timp de 24 ore. Strecurati, puneti plantele in 5 litri de apa si dati in clocot. Strecurati din nou dupa 5 minute. Lichidul obtinut se pune in cada si se fac bai de 20 de minute. Plantele ramase se pun intr-un saculet si se aplica pe locurile dureroase, pana se racesc.

- Durerile pot fi oprite si cu ajutorul bailor cu paie de ovaz, fructe si ramuri de ienupar, frunze de frasin (500 g la 5 litri de apa), radacini de tataneasa (80 g la 1 litru de apa), frunze de mesteacan (200 g la 10 litri de apa) sau trifoi rosu (200 g la 1 litru de apa).

Baile cu sare calmeaza durerile extrem de eficient. Puneti in apa de baie 0,5-1 kg de sare iodata. Se fac 21 de bai, urmate de 4 luni de pauza. Baile in ape sarate si namolurile de la Techirghiol si Eforie si-au dovedit eficienta pe mii de pacienti. Evitati in schimb apele sulfuroase daca aveti si osteoporoza.

Masaj si aplicatii cu plante

Uleiul de sunatoare trateaza durerile de spate, sciatica, reumatismul, spondiloza si luxatiile recente. Puneti intr-o sticla flori de sunatoare (culese cand este soare) si untdelemn (pana se acopera florile). Sticla se lasa la soare pana cand untdelemnul se coloreaza in rosu. Dupa doua saptamani, lichidul se filtreaza printr-un tifon, presandu-se bine plantele pentru a-si lasa esenta. Uleiul obtinut astfel se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Se face masaj terapeutic pe locul dureros cu ulei, pana ce patrunde adanc in piele. Puteti face acest masaj terapeutic la domiciliu, apeland la maseuzele Dietalia.

Cataplasmele cu paie de ovaz, flori de fan si schinduf sunt o alternativa a bailor cu plante. Ele reduc umflaturile si inflamatia de la nivelul coloanei vertebrale. Sunt utile si compresele cu varza sau cataplasmele cu iarba de soldina. Se recomanda ca baile si cataplasmele sa se faca in zile alternative (o zi baie, o zi cate 3-4 cataplasme).

Compresele cu argila se adauga si ele la tabloul remediilor de succes in spondilita. Puneti pe o panza un strat de 4 cm de argila, acoperiti cu o alta panza si asezati compresa obtinuta pe locul dureros. Acoperiti cu o haina groasa pentru a se mentine caldura si lasati sa actioneze timp de 1 ora. Puteti repeta procedura de 2 ori pe zi.

Alimentatia pentru spondilita anchilozanta

Organismul unui bolnav cu spondilita anchilozanta este impanzit deseori de substante toxice ce provoaca inflamatii. De aceea, se impune ca dieta zilnica sa contina alimente antioxidante. Acestea sunt: vegetalele (care contin cantitati importante de vitamina E), broccoli, afinele, capsunile spanacul sau prunele uscate.

La fel de importanta este oprirea fumatului si ocolirea produselor lactate, a carnii, a produselor conservate, a condimentelor iritante si a alimetelor cu multe grasimi. Acestea nu fac altceva decat sa creasca concentratia bilei care astfel va irita mucoasa intestinala deja sensibila la pacientii reumatici.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.46

Masaj terapeutic la domiciliu, prin clinica Dietalia

Apeleaza la specialistii de la Clinica Dietalia pentru masaj terapeutic in caz de spondilita anchilozanta

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te