Tratamente naturiste si alimente pentru lactatie, speciale pentru mamicile cu lactatie insuficienta

Citeste despre...
Daca alaptezi si nu ai lapte suficient, apeleaza la medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia pentru o dieta personalizata cu alimente pentru lactatie.
Hipogalactia sau secretia insuficienta de lapte matern este constatata, de obicei, imediat dupa nastere, insa ea poate surveni in orice moment din perioada de alaptare.
Atunci cand problema este sesizata imediat dupa nastere, avem de-a face cu o hipogalactie primara. Cand cantitatea de lapte secretata scade brusc, desi pana atunci a fost suficienta, problema poarta denumirea de hipogalactie secundara.
Importanta alaptarii pentru mama si nou-nascut
Tinand seama de necesarul nutritional al noului-nascut, insuficienta secretiei lactice trebuie suplinita prin mijloace alternative care, evident, nu au toate avantajele alaptarii naturale. In primele 6 luni de dupa nastere, ar fi bine ca hranirea sugarului sa fie una naturala.
Alaptarea aduce beneficii atat pruncului, cat si... mamei. Laptele matern este, pentru sugar, un aliment complet, usor asimilabil si ideal pentru sistemul sau digestiv, inca nematurizat pe deplin.
Dincolo de efectul pozitiv, in plan afectiv, al interactiunii dintre mama si copil, alaptarea naturala il fereste pe cel mic de bolile digestive si de infectiile aparatului respirator, sporindu-i imunitatea. De asemenea, el reduce riscul dezvoltarii unor alergii, in primii ani de viata. In plus, alaptarea o ajuta pe mama sa isi recapete starea fiziologica normala, anterioara starii de graviditate.
Lactatia redusa - cauze
In trecut, erau destul de obisnuite cazurile in care nutritia precara determina o secretie prea mica de lapte matern. Astazi, desi deficitul caloric este mai rar, cantitatea si calitatea laptelui pot fi diminuate de catre o dieta saraca in vitamine si minerale. Caloriile ingerate zilnic pot depasi cu prisosinta necesarul, dar daca dieta este una monotona si consta in alimente intens procesate, micronutrientii pot fi insuficienti.
Pentru ca mamica sa aiba o lactatie suficienta, este important ca alimentatia ei sa fie una diversificata si cat mai bogata in produse integrale, gatite cat mai simplu. Sunt benefice semintele de dovleac (crude), nucile, morcovii, patrunjelul si urzica.
Foarte multe cazuri de hipogalactie apar la mamele ce au dat nastere primului lor copil. Problemele pot fi datorate asezarii copilului la san intr-o pozitie gresita sau alaptarii prea rare, fapt ce conduce la o stimulare incompleta a glandelor mamare si la reducerea graduala a secretiei. Atunci cand se observa reducerea secretiei, va fi marit numarul de alaptari zilnice, pentru a stimula activitatea acestor glande. La fiecare alaptare, copilul va fi pus sa suga la ambii sani. Se poate folosi si o pompa de san, tot in scop de impulsionare.
Hipogalactia poate sa fie produsa si de hiposecretia tiroidiana sau de insuficienta LTH (deficitul de prolactina). Alte cauze ale unei lactatii scazute pot fi si stresul, anomaliile anatomice la nivelul sanilor sau mameloanelor (de exemplu obturarea canalului galactofor sau dezvoltarea insuficienta a glandelor mamare), leziunile sau infectiile mamare, medicatia sau faptul ca nasterea s-a realizat prin interventie cezariana.
Tratamente naturiste si alimente pentru lactatie
In hipogalactia de origine endocrina este necesara folosirea medicatiei specifice, care sa suplineasca deficitele hormonale. Alteori, atunci cand starea a fost produsa de un edem sau inflamatie, se pot folosi si proceduri de tip fizioterapeutic.
Vreme de secole, femeile care se confruntau in perioada lauziei cu neajunsurile lactatiei reduse au folosit plantele galactogene. Acestea poseda efecte confirmate stiintific, dar sunt recomandate doar cu avizul medicului.
Infuzia combinata de hamei stimuleaza lactatia. Ea se obtine din 1-2 lingurite de conuri adaugate la 250 ml de apa si lasate la macerat 10 ore. Dupa acest interval se strecoara, iar planta ramasa va fi fiarta timp de cateva minute in 250 ml de apa. Se filtreaza, dupa care fiertura va fi amestecata cu maceratul. Infuzia combinata se consuma pe parcursul zilei.
Ceaiul de busuioc, preparat dintr-o lingurita de planta, adaugata la o cana de apa clocotita, are efecte galactogoge. Se consuma 1-2 cani, zilnic.
Infuzia de soc este unul dintre acele alimente pentru lactatie care stimuleaza activitatea glandelor mamare. Se prepara din 2 lingurite de flori adaugate la o cana de apa in clocot. Amestecul se lasa acoperit vreme de 15 minute. Se pot consuma 2-3 cani pe zi.
Pulberea din seminte de marar (o lingurita de seminte ucate, fin macinate) se tine 10-15 minute sub limba, apoi se inghite, impreuna cu un pahar cu apa.
Citeste si...
- Ce are voie mami sa manance cand alapteaza
- Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia
Ceaiuri si infuzii: alte tipuri de alimente pentru lactatie
Ceaiul de chimen se consuma fractionat, dupa mesele principale. Se adauga 1-2 lingurite de seminte la 250 ml de apa in clocot si se lasa 10 minute la infuzat, dupa care se filtreaza.
Infuzia de anason - se adauga o lingurita de seminte la 500 ml de apa clocotita, se lasa 10-15 minute la infuzat si se beau cate doua cani pe zi.
Infuzia de coriandru se consuma pentru sporirea secretiei de lapte, in lauzie. Se pune jumatate de lingurita de planta la 250 ml apa clocotita si se vor administra 1-2 cani pe zi.
Cresterea lactatiei va fi observata destul de repede prin administrarea zilnica a unei cani de macerat de schinduf, preparat dintr-o lingurita de seminte macinate adaugate la 200 ml de apa rece si lasate la macerat 8 ore. Puteti consuma si cate jumatate de lingurita de pulbere de schinduf, adaugata la o cana de lapte cald.
Autor: Tomi Tohaneanu. Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.65
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie in timpul alaptarii