CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimente pentru prevenirea cariilor

Alimente pentru prevenirea cariilor

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne recomanda cele mai bune alimente pentru prevenirea cariilor dentare.

Atunci cand igiena orala nu este efectuata in mod corespunzator, stagnarea resturilor alimentare impreuna cu acumularea bacteriilor la nivelul cavitatii bucale provoaca aparitia cariilor dentare. Mai intai, bacteriile depuse pe dinti si gingii (care formeaza placa bacteriana) produc acizi in prezenta zaharului din alimente. Acesti acizi ataca dintele in primele 20 de minute dupa masa, distrugand smaltul si determinand astfel inceputul aparitiei cariei.

Stiati ca in interiorul unei carii se dezvolta cel putin 30 de tipuri de agenti microbieni?

Simptomele dintilor cariati

Aparitia unei carii dentare determina in faza incipienta o senzatie neplacuta provocata de alimentele care raman in cavitatea cariei. In plus, ne deranjeaza un miros neplacut al gurii cauzat de aceste alimente care intra in putrefactie.

O carie netratata la timp poate provoca, insa, neplaceri foarte mari. Durerea dentara este accentuata la periere, la consumul de bauturi fierbinti sau acide, precum limonada, la inspirarea aerului rece sau la mestecarea gumei.

Alte simptome sunt infectia pulpei dentare, aparitia de pete pe dinti (care pot capata culoare alba, gri, maro sau chiar neagra) si chiar ruperea dintelui. Caria se poate complica cu un abces dentar, care este o punga de puroi ce se formeaza la radacina dintelui. Acesta provoaca umflarea obrazului, aparitia febrei si a unei dureri ca o pulsatie.

Stiati ca pentru a va pastra culoarea naturala a dintilor este recomandat sa consumati mere si citrice?

Alimente pentru prevenirea cariilor

Iaurtul este unul dintre cele mai bune alimente pentru prevenirea cariilor. El reduce concentratia bacteriilor si a substantelor fermentate din cavitatea bucala care pot provoca aparitia cariilor bucale. Un studiu efectuat pe o perioada de 6 saptamani pe un lot de persoane care au consumat de 2 ori pe zi cate 100 g de iaurt indica faptul ca aceste bacterii au fost reduse in proportie de nu mai putin de 80%.

Semintele si coaja boabelor de struguri contin substante extrem de puternice care au calitatea extraordinara de a distruge 85% din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Cei mai buni struguri in acest sens sunt cei rosii, folositi la prepararea soiurilor de vin Cabernet si Pinot Noir.

Ceaiul rosu (Rooibos), obtinut din planta Aspalathus linearis, are in compozitie o cantitate mare de fluor, oferind o excelenta protectie pentru sanatatea oaselor si contra cariilor dentare.

- Consumul de alimente antiacide naturale (alune, branza) este indicat la sfarsitul fiecarei mese pentru a reduce aciditatea de la nivelul cavitatii bucale.

Tinctura de smirna previne activitatea bacteriana bucala. Clatiti zilnic gura cu cateva picaturi de tinctura puse intr-un pahar cu apa.

Ardeiul iute - amestecati un varf de cutit de pulbere cu 25 ml de suc de lamaie, apa fierbinte si miere. Se spala gura cu acest amestec de 2 ori pe zi.

Telina are efect abraziv si indeparteaza tartrul ce se poate forma la nivelul dintilor cariati. Pentru curatarea si dezinfectarea dintilor se mai pot folosi sarea de mare si ceaiurile de salvie, musetel sau traista-ciobanului (salvia curata si intareste dintii). Ceaiurile sunt o sursa buna de fluor, mineral ce lupta impotriva cariilor. De asemenea, ele pot opri eventualele sangerari ale gingiilor dintilor cariati.

Reguli de folosire a catorva alimente pentru prevenirea cariilor

- Evitati consumul de zahar, deoarece studiile clinice arata ca principala cauza de aparitie a cariilor la adulti, cat mai ales la copii, este consumul exagerat de dulciuri si de bauturi carbogazoase care sunt bogate in zahar rafinat, cel mai mare inamic al dintilor.

- Reduceti consumul de carbohidrati rafinati (precum faina), deoarece acestia ajuta la formarea tartrului si ridica nivelul acidului din gura.

- Evitati produsele alimentare ce contin carbonati (sifonul, apa minerala carbogazoasa), fiindca pot determina aparitia cariilor pe suprafata externa a dintilor.

- Hipocalcemia poate constitui o cauza importanta a producerii cariilor. Cantitatea optima zilnica de calciu este de 1200 mg/zi. Consumati alimente bogate in calciu: lapte, iaurt, sardine, lapte de soia, branza sau migdale. Ca exemplu, 1 pahar de lapte contine 300 mg de calciu, echivalent cu un sfert din doza zilnica necesara.

- Spalarea dintilor este recomandata de cel putin 2 ori pe zi, de preferat dupa masa. Pentru a indeparta resturile alimentare care pot putrezi intre dinti folositi ata dentara. In plus, puteti utiliza si apa de gura antibacteriana cu continut de arbore de ceai care previne aparitia cariilor.

Tratamente naturiste contra durerilor de dinti

- In cazul in care aveti o carie netratata care provoaca durere, puneti pe locul afectat vanata arsa, dupa care tineti in gura (pe partea cu caria) o infuzie de cuisoare si anason sau masati dintele dureros cu ulei esential de cuisoare.

- Tot contra durerilor de dinti puteti face spalaturi ale gurii de 2-3 ori pe zi o infuzie de menta sau lavanda. Infuzati timp de 5 minute o lingurita de planta la o cana de apa clocotita, strecurati, raciti si apoi clatiti gura.

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.43

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru prevenirea cariilor

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te