Dieta pentru respiratia mirositoare. Ce sa mananci ca sa scapi de halitoza

Citeste despre...
Medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia ne invata cum sa ne creem o dieta pentru respiratia mirositoare, astfel incat sa scapam de halitoza.
Cauzele halitozei
Respiratia urat mirositoare (numita si halena) este o problema intalnita la peste 25% dintre adulti. Cauzele care pot duce la aparitia ei sunt multiple. Enumeram igiena bucala necorespunzatoare, afectiuni bucale (carii, afectiuni ale gingiilor) si chiar afectiuni ale plamanilor sau ale tubului digestiv. Uneori si sinuzita, anemia, diabetul sau febra pot produce, de asemenea, respiratia urat mirositoare.
Alimentele pe care le consumam pot fi si ele responsabile de producerea halenei. Astfel, daca mancam ceapa sau usturoi, mirosul lor va persista foarte mult. Motivul este acela ca, chiar dupa ce ele sunt digerate, mirosul lor va fi eliberat prin plamani cand respiram.
Consumul necorespunzator al alimentelor duce si el la aparitia halenei. Spre exemplu, daca mancati fructe dupa o masa bogata in proteine, fructele fermenteaza in stomac si produc gaze care dau o respiratie urat mirositoare.
Cele mai des intalnite cauze medicale ale halenei fetide sunt afectiunile hepatice, gastro-intestinale, dentare si ale cavitatii bucale. De exemplu candidozele bucale, caracterizate prin limba incarcata, care prezinta un depozit albicios.
Alte cauze de halitoza sunt suprainfectia amigdalelor, afectiunile din sfera O.R.L., TBC-ul pulmonar, combinatiile alimentare gresite, hernia hiatala, deshidratarea, alcoolismul, constipatia habituala ori medicatia. Alteori, mirosul respingator al aerului expirat se poate datora infestarii parazitare (ex. helmintiaze) sau a proliferarilor bacteriene. Nu in ultimul rand, o cauza demna de a fi mai des luata in calcul este prezenta masiva a toxinelor.
Fumatul, alcoolul si consumul exagerat de carne sunt alte cauze care pot provoca un miros neplacut al gurii.
Studii medicale. Ce pasta de dinti sa folosim daca avem halitoza?
Un studiu efectuat de Asociatia Americana Dentara din Texas a relevat ca un periaj efectuat de doua ori pe zi cu o pasta de dinti antibacteriana si cu o periuta care curata si limba pot duce la eliminarea respiratiei urat mirositoare. Studiul s-a intins pe parcursul a 28 de zile, la el participand 14 adulti cu probleme de respiratie. Cercetatorii au analizat cantitatea de bacterii din cavitatea bucala a participantilor, atat la inceputul, cat si la sfarsitul studiului. Conform rezultatelor, un periaj corect cu pasta de dinti care contine triclosan (o substanta antibacteriana) poate reduce nivelul bacteriilor din cavitatea bucala cu 75% in doar 28 de zile.
- Bicarbonatul de sodiu este o alta arma de nadejde, acesta reusind sa reduca semnificativ nivelul aciditatii din gura. Periajul cu o pasta de dinti care contine 20% bicarbonat de sodiu reduce respiratia urat mirositoare pentru circa trei ore.
- Apa de gura, recunoscuta pentru calitatea de a distruge bacteriile, este una dintre ele mai uzuale metode de a scapa de respiratia urata. Se pare ca cea mai buna solutie nu e cea din comert, ci un amestec lichid pe baza de clor si zinc.
Dieta pentru respiratia mirositoare
- Mancati multe legume cu frunze verzi, deoarece clorofila continuta de acestea are calitati de reimprospatare a respiratiei. Una dintre cele mai cunoscute solutii este sa mestecati zilnic cateva frunze de patrunjel. Puteti imbunatati simtitor respiratia, deoarece patrunjelul are proprietati antibacteriene. Asa ca el poate fi folosit cu incredere, macar ca o solutie de „prim ajutor”.
- Pentru detoxifiere, va trebui sa fie crescut volumul vegetalelor crude in dieta pentru respiratia mirositoare (pana la 70 %). Vor trebui limitate mancarurile greu digerabile (prajeli, combinatii alimentare eronate) si sa se remedieze constipatia. La fel de important este sa evitam excesul de calorii, mai ales cand acestea provin din produse de origine animala sau din zahar (deoarece acestea favorizeaza candidoza bucala). Practicand o hidratare temeinica pe tot parcursul zilei, dar mai ales dimineata, imediat dupa trezire (consumand cate 300-500 ml de apa), vom inlesni evacuarea toxinelor.
- Fisticul este un alt aliment recomandat in dieta pentru respiratia mirositoare, deoarece are proprietati antiseptice si poate scadea aciditatea din cavitatea bucala. Mestecarea de fistic scade cantitatea de bacterii din cavitatea bucala, ceea ce ar putea duce si la ameliorarea mirosului neplacut.
- Mestecati un amestec facut din argila, cuisoare rasnite, lemn dulce si menta rasnita. Intern beti un macerat la rece din 100 g busuioc, 100 g catina, 100 g menta, 50 g papadie, 25 g angelica, 50 g sunatoare si 50 g paducel. Cantitatile de plante se pun intr-un lighenas, se amesteca bine dupa care se pun intr-o punga de hartie. In fiecare seara luati 4 linguri din amestecul respectiv de plante din punga si puneti-le la un litru de apa plata. Lasati-le temperatura camerei, fara a le incalzi sau fierbe, pana a doua zi de dimineata (circa 8 ore), dupa care strecurati. Se bea apoi cate 1 litru pe zi.
- Un alt ajutor de nadejde in dieta pentru respiratia mirositoare este iaurtul cu bacterii vii. Acesta distruge bacteriile din gura, vinovate de producerea mirosului neplacut.
- Semintele de chimen sunt recunoscute din vremuri stravechi drept antibacteriene. Desi efectul lor nu este la fel de notabil ca al mentei, se poate spune ca sunt un ajutor bun pentru improspatarea respiratiei.
- Otetul de salcie diluat cu apa se foloseste pentru clatirea gurii sau pentru gargara. Se macereaza o lingura de scoarta de salcie (bine maruntita) in 100 ml otet, timp de 2 saptamani, agitandu-se sticla zilnic.
Tratamente naturiste pentru respiratia urat mirositoare
- Decoctul de anason, salvie si cimbru - fierbeti in 500 ml de vin, timp de 10 minute, un amestec din cate 20 g din plantele enumerate. Consumati apoi cate un paharel pe zi, inghititura cu inghititura.
- Maceratul de anason - 30 g anason si izma buna, plus cate 10 g de seminte de fenicul si frunze de dafin, se macereaza 10 zile intr-un litru de vin rosu. Se beau cate 3 paharele pe zi.
- Decoctul de lemn cainesc (Ligustrum vulgare) - puneti la macerat, in apa calduta, timp de 30 de minute, o lingura de scoarta macinata. Se clateste temeinic cavitatea bucala de mai multe ori pe zi.
- Infuzia de nuc (Juglans regia) - adaugati o lingurita de frunze la 100 ml apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute. Cu acest preparat se clateste gura, in caz de afectiuni gingivale insotite de sangerari.
- Infuzia de salvie (Salvia officinalis) se utilizeaza pentru gargara, de cate 3 ori pe zi. Vom pune 10 g de frunze in 250 ml apa clocotita.
- Infuzia de pelin (Artemisia absinthium) este antiseptica, utila in halitoza datorata tulburarilor aparatului digestiv si a parazitozelor intestinale. Se obtine dintr-o lingurita de planta, adaugata la o cana de apa. Se bea cate o cana pe zi, timp de 2 saptamani.
- Carbunele de plop (Populus tremulla) se foloseste, amestecat in apa, pentru clatirea gurii dupa masa. Se adauga o lingurita de carbune la un pahar cu apa. Ramurile tinere de plop se ard pana devin carbune, apoi se fac pulbere.
- Faceti gargara cu o solutie obtinuta adaugand intr-o cana de apa calduta 2 picaturi de ulei de menta. Tot pentru gargara contra mirosului neplacut al gurii se poate folosi zilnic si o solutie din 2 lingurite de otet de mere la un pahar cu apa calduta. Aceasta este utila, deoarece otetul de mere contine acid acetic. Acesta are o aciditate similara cu cea a acidului gastric obisnuit, astfel ca diminueaza producerea halenei cu cauze gastrice.
- Guma de magnolie este recunoscuta pana acum pentru tratarea greturilor, a indigestiei si a durerilor menstruale. Ea poate fi folosita cu succes si pentru improspatarea respiratiei. Astfel, extractele din scoarta de magnolie au fost folosite eficient de pacientii care sufereau de infectii ale cavitatii bucale.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.19
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat pentru respiratia urat mirositoare