CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimentele cu biotina (vitamina B7) imbunatatesc aspectul si sanatatea parului si a pielii

Alimentele cu biotina

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne arata care sunt alimentele cu biotina care ajuta la sanatatea parului si a pielii

Vitamina B7 mai este cunoscută sub denumirea de vitamina H sau biotină. Ea joacă un rol major nu doar în activitatea de procesare a glucozei, ci şi în metabolizarea proteinelor şi a grăsimilor. În acelaşi timp, ea contribuie la menţinerea integrităţii şi sănătăţii pielii, a părului şi a unghiilor.

Cum actionează biotina?

Vitamina B7 nu face parte din grupul acelor vitamine care pot fi stocate în organe sau ţesuturi, pentru a fi folosite mai târziu. Ea se absoarbe in sange, prin mucoasa intestinală. Acolo, ea este folosită acolo unde e nevoie şi în cantităţile necesare. Restul este eliminat prin urină.

Biotina funcţionează ca o coenzimă în metabolismul acizilor graşi şi în gluconeogeneză. Acesta este procesul prin care organismul îşi obţine glucoza necesară producerii de energie din alţi nutrienţi, diferiţi de carbohidraţi, precum aminoacizii şi lipidele.

Este de specificat că o coenzimă este un compus care potenţează activitatea unei enzime. Coenzimele sunt molecule organice necesare anumitor enzime pentru a-şi desfăşura rolul de catalizatori, în multiplele reacţii chimice care se desfăşoară în corpul uman. Coenzimele nu accelerează şi nu impulsionează ele însele o reacţie bio-chimică, dar le ajută pe enzime să işi realizeze funcţiile.

Produsele cosmetice si alimentele cu biotina

Biotina a început să fie adăugată tot mai des în compoziţia unor cosmetice menite a întreţine şi a proteja părul şi unghiile. Din păcate, vitamina B7 nu poate fi absorbită prin piele. Însă, carenţa de biotină apare foarte rar.

Oamenii de ştiinţă spun că flora intestinală ar putea produce vitamina B7 în cantităţi care să depăşească necesarul cotidian. Nu ar trebui omis, însă, faptul că unii dintre noi au o floră intestinală dezechilibrată, din cauza aditivilor din hrana procesată sau a abuzului de medicamente. Unii pacienţi pot suferi perturbări de origine ereditară ale metabolismului biotinei. Dacă se stabileşte că există o astfel de problemă, pacientului i se poate indica administrarea unor doze suplimentare de vitamină.

Deşi cele mai multe organisme vii au nevoie de vitamina B7, nu toate acestea o pot sintetiza pe cont propriu. Printre cele care pot face lucrul acesta se numără unele bacterii, specii fungice, alge şi plante superioare.

Biotina este conţinută într-o multitudine de alimente. Insă nu există vreun produs care să uimească prin marea cantitate de vitamină B7... aşa cum se întâmplă în cazul altor vitamine, mai ales din categoria celor liposolubile (care pot fi prezente în cantităţi uriaşe în conţinutul unor organe).

Printre alimentele care conţin cantităţi cât de cât însemnate de biotină se numără arahidele, drojdiile, pâinea integrală, tărâţele si polenul. Mai enumeram si avocado, zmeura, conopida, brânza, ficatul, carnea de porc şi carnea de somon. In plus, biotina se gaseste si in gălbenuşul de ou (în vreme ce albuşul de ou crud îi împiedică asimilarea).

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.104

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat bazat pe alimentele cu biotina.

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Programeaza-te