Alimentele prea sarate provoacă setea? Raspunsul te va uimi!

Citeste despre...
Afla daca participantii la un studiu medical care au mancat alimentele prea sarate au baut mai multa apa decat normalul! Raspunsul este uimitor.
Toată lumea consideră că hrana prea sărată provoacă o straşnică senzaţie de sete. Să fie acesta adevărul?!
În conformitate cu un nou studiu ştiinţific efectuat la Universitatea Haifa, se reliefează o concluzie surprinzătoare. Se pare că un consum sporit de alimente sărate nu produce, obligatoriu, senzaţia de sete.
Iata ce afirma despre alimentele prea sarate profesorul Micah Leshem de la Departamentul de psihologie al universităţii sus-menţionate:
„Pornind de la ideea că un consum prea mare de sare este de natură să mărească setea, apare, uneori, îngrijorarea că o sete prea puternică va conduce şi la un consum crescut de băuturi răcoritoare dulci.” Tot el completează: „oricum, studiul nostru evidenţiază realitatea că sunt prea puţine argumente care să susţină prezumţia că, în mod invariabil, consumul de sare îl va mări şi pe acela de lichide”.
Concepţiile populare arată că o hrană prea sărată ne va face însetaţi şi că va trebui să bem, apoi, cantităţi mult mai mari de lichide decât am fi băut în mod obişnuit, pentru a păstra un echilibru fiziologic normal. Realitatea este că, atunci când apare, setea trebuie satisfăcută, cu sau fără un consum prealabil de sare. Pentru că setea constituie un semnal că procesul de deshidratare s-a declanşat.
Studiu medical. Ce au mâncat participanţii şi câtă apă au băut? Răspunsul te va uimi!
La studiul la care facem referire au participat 58 de voluntari. Profesorul Leshem a căutat să investigheze efectul sării aflate în alimentele solide. Persoanele care au participat la test s-au prezentat la laborator la intervale săptămânale prestabilite. Lor li s-a cerut ca, în prealabil, să nu bea nimic în afară de apă, să nu fumeze şi să nu fi consumat vreun aliment, cu cel puţin două ore în urmă.
În zilele în care s-au prezentat la laborator, participanţii au fost rugaţi să consume nuci. Prima dată nuci trecute printr-o soluţie concentrată de zahăr. A doua oară nuci sărate din plin, iar a treia oară... nuci simple.
A fost evaluat nivelul lor de sete. Pe parcursul câtorva ore, timp în care oamenii au răspuns la diverse chestionare, i s-a pus la dispoziţie fiecăruia dintre ei câte o sticlă de apă, din care fiecare a băut atât cât a simţit nevoia.
Observaţia care i-a pus pe gânduri pe cercetători a fost aceea că, indiferent dacă voluntarii au mâncat nuci sărate, nuci îndulcite sau nuci simple, cantitatea de apă care a fost băută după ce au consumat nuci sărate nu a fost, în niciun caz, mai mare.
Şi fiindcă au vrut să ştie, limpede, cum stau lucrurile, oamenii de ştiinţă au selectat 10 bărbaţi şi 10 femei care consumaseră cele mai mari cantităţi de hrană sărată, implicit de sare de bucătărie (cu o medie de 4,4 g la bărbaţi şi 3,7 grame în cazul femeilor). Ei au încercat să afle dacă, în cadrul acestui subgrup supus cercetării, a existat o conexiune între consumul de sare şi creşterea consumului de lichid. Dar nici aşa nu a putut fi stabilită absolut nicio relaţie între aceste două elemente! Chiar şi acei voluntari care s-au delectat din plin, după cât le-a dictat pofta, cu hrană sărată, nu au băut mai multă apă.
Concluzia cercetatorilor despre alimentele prea sarate
Dincolo de toate implicaţiile referitoare la echilibrul sărurilor şi al fluidelor din organismul uman şi de impactul fiziologic al sării din dietă, prof. Leshem le-a sugerat, mai în glumă, mai în serios, proprietarilor de baruri şi restaurante, că nu are niciun rost să ofere clienţilor lor produse alimentare mai sărate, în speranţa că va creşte consumaţia de băuturi şi, deci... încasările. Consumul de băuturi va fi similar şi atunci când vor fi oferite gustări cu un conţinut scăzut de sare.
Chiar dacă, aşa cum s-a dovedit, sarea nu provoacă o sete mai puternică decât zahărul sau decât alimentele consistente caloric (şi bogate în proteine ori lipide, aşa cum sunt nucile), aceasta nu înseamnă că un consum abuziv de sare va rămâne fără efecte nocive. Chiar de nu ne creează sete, consumul exagerat de sare va crea... probleme de sănătate.
Nu uita! Abuzul constant de sare provoacă hipertensiune, osteoporoză, retenţie de apă în organism, edeme, vătămări renale, calculi urinari, cancer al organelor digestive, probleme cardiace şi multe alte neajunsuri!
Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.104
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat