fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Cauzele psihologice ale obezitatii

Cauzele psihologice ale obezitatii si mancatul compulsiv

   Specialistii de la clinica Dietalia ne impartasesc din experienta lor cu foarte multi pacienti care au avut probleme cu mancatul compulsiv şi ne invata care sunt cauzele psihologice ale obezitatii.

   Haideţi să ne transpunem in mintea unei persoane care mananca in exces!

   Excesul de grasime imi indica faptul ca, in mod inconstient, eu caut si vreau sa ma izolez in comunicarea mea cu exteriorul, ori ca exista in interiorul meu o emotie sau un sentiment prizonier, izolat, pe care nu vreau sa-l vad.

   Prin obezitatea mea caut o forma de protectie pe care o acumulez continuu prin gandurile mele cele mai profunde. As vrea sa ma apropii de oamenii pe care ii iubesc si in acelasi timp imi este frica. Imi camuflez teama mea de a fi expusa, vulnerabilitatea mea si, totodata, vreau sa evit sa fiu ranita prin remarci, critici si situatii inconfortabile, mai ales cele de natura sexuala.

De ce devin obez(a)? Care sunt cauzele psihologice ale obezitatii?

   Daca au trait o situatie traumatizanta in legatura cu sexualitatea lor, femeile isi dezvolta foarte mult coapsele, iar barbatii burta, in ideea de a-si proteja organele genitale. Insa, obezitatea poate aparea si in situatii care nu sunt de natura sexuala, dar care ne agreseaza foarte mult. Obezitatea apare la oamenii care vor sa posede cat mai mult sau la cei care se cramponeaza de trecut.

   Cresterea in greutate se poate declansa atunci cand exista un dezechilibru, o revolta fata de anturajul meu sau fata de situatii de care nu mai doresc sa-mi aduc aminte. Mancarea pe care o consum reprezinta, de fapt, si o hrana emotionala. Atunci cand mananc in exces, o fac pentru a umple un vid interior, singuratatea sau izolarea pe care o traiesc.

   Uneori, una dintre cauzele psihologice ale obezitatii apare si atunci cand raman in mod inconstient intr-o stare de dependenta fata de ceilalti. Sau poate ca vreau sa ascund agresivitatea pe care o traiesc in anumite situatii, prefer uneori sa dispar ca sa nu mai sufar. Detest „imponderabilitatile” care apar in viata mea si lucrurile care imi sunt impuse. Sau poate ca simt nevoia sa ma impun, fie pentru a ma afirma sau pentru a-i face pe ceilalti sa le fie frica de mine.

   Obezitatea poate sa-mi arate ca traiesc o mare insecuritate, atat la nivel emotional, cat si la nivel material. In mod inconstient am nevoie sa inmagazinez pentru a evita „penuriile” si lipsurile care pot sa apara. Vreau sa am totul in caz ca… Aceasta lipsa se poate sa o fi trait in copilarie, cel mai adesea in legatura cu mama, si poate sa reprezinte legatura mea cu hrana si cu supravietuirea.

  Unul dintre cauzele psihologice ale obezitatii poate fi un mare soc emotional sau o pierdere importanta care ma poate face sa traiesc un mare sentiment de abandon, un vid interior. Ma simt adesea vinovat(a) de plecarea sau pierderea cuiva drag. Pot, de asemenea, sa am impresia ca pierd controlul asupra unei situatii ori persoane, ca nu reprezint altceva decat o greutate intr-o anumita situatie, ca ma devalorizez prea mult sau ca traiesc o dificultate in a-mi gasi locul, cuvintele, gesturile. Fiind foarte atent(a) cu aspectul meu fizic, imi demonstrez ca sunt foarte dur(a) cu mine insami si ca ma autodistrug prin gandurile mele negative.

Slabirea si mentalul

   A tine regim si a urma un program de exercitii fizice nu este suficient pentru a putea slabi. Pentru ca trebuie sa constientizez ca, de fapt, eu traiesc din punct de vedere emotional o situatie de abandon. Indiferent de cauzele psihologice ale obezitatii si indiferent ca sunt un copil sau un adult, trebuie sa constientizez ca eu ma rejectez in permanenta. Obezitatea poate sa-mi demonstreze ca eu ma simt limitat(a) in diferite aspecte din viata mea si, atunci, corpul meu se mareste pentru a echilibra aceasta situatie.

   De asemenea, daca sunt o persoana care acumuleaza ganduri, emotii sau obiecte, atunci si corpul meu acumuleaza. Ar trebui sa ma intreb: care sunt beneficiile mele daca am un surplus de greutate? Care sunt activitatile pe care le pot evita, pentru ca ele imi starnesc teama? Care sunt persoanele de care eu ma pot astfel izola? Care este pericolul pe care l-as putea trai daca as avea greutatea ideala?

   De exemplu, pentru o femeie, situatia de a avea o greutate ideala ar face-o sa apara foarte interesanta in ochii barbatilor si ar pune-o in situatia de a-i refuza foarte des. In aceste situatii, ea ar putea sa simta ca isi pierde libertatea, spatiul sau personal sau poate ca ea ar dori sa se afirme si i-ar fi foarte greu in acest caz. 

   Uneori greutatea este legata de ideea de forta. O persoana cu surplus de greutate este considerata puternica. Daca surplusul de greutate este determinat de un metabolism lent, atunci acest lucru imi demonstreaza ca insecuritatea mea ma impiedica sa trec la actiune cu usurinta.

Ce trebuie sa gandesc pentru a slabi?

   Pentru a slabi sanatos trebuie sa imi exprim emotiile, sa imi recunosc valoarea si toate posibilitatile si sa stiu ca tot vidul pe care il simt in viata mea poate fi umplut cu dragoste si sentimente pozitive fata de mine insami. Prin acceptarea mea si a celor din jurul meu si prin dragostea pe care mi-o dau, ma voi elibera de durere si de dorinta mea exagerata de protectie.

Articol documentat de www.bodymindspirit.ro

Redactat de Dr. Frunza Alexandru

 

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Consultanta gratuita