Ce sa nu consumam la cina?

Medicii specialisti in nutritie de la Clinica Dietalia ne invata ce sa nu consumam la cina pentru a preveni neplacerile digestive.
Probabil că şi tu ai auzit de nenumărate ori că „nu este bine să consumi mâncăruri grele la cină”. Într-adevăr, puţini dintre noi se mai pot bucura de un somn odihnitor atunci când, cu puţină vreme înainte de culcare, consumă alimente cu conţinut sporit de proteine, zahăr sau grăsimi. Sau dacă cina, departe de a fi una frugală, constituie un veritabil ospăţ regesc. Spre uimirea multora, însă, nu doar alimentele concentrate ne pot afecta calitatea somnului. Ci şi multe alimente naturale, din categoria celor „uşoare”.
Fasolea, mazărea, lintea sau soia nu trebuie să se afle printre alimentele consumate la masa de seară. La majoritatea persoanelor ele produc balonare. De altfel, o modalitate verificată de a scăpa de meteorismul abdominal pe care adeseori îl produce fasolea este să o mâncăm la masa de prânz, iar apoi să efectuăm o plimbare prelungită, pentru că astfel digestia se va îmbunătăţi, iar şansele de apariţie a balonării şi a disconfortului abdominal se vor diminua substanţial. Încercaţi!
Arahidele conţin cantităţi impresionante de grăsimi. După ce ne-am delectat cu o porţie de arahide sau alte alimente greu de mistuit, sunt şanse mai mari să apară hiperaciditatea gastrică şi indigestia, dacă nu mai durează prea mult şi mergem la culcare. Astfel de alimente se consumă de preferat în perioadele active ale zilei, când mistuirea lor se realizează mai lesne. Acest lucru este valabil şi pentru alte alimente bogate, concomitent, în proteine şi lipide. Acestea sunt seminţele de floarea-soarelui, halvaua, carnea prăjită sau nucile.
Medicii ne mai recomanda si alte alimente ce sa nu consumam la cina
Nu este recomandat să consumi nici castraveţi cu puţină vreme înainte de-a merge la culcare. Deşi fac parte dintre cele mai benefice vegetale, castraveţii sunt mai greu de digerat de către unele persoane şi, în plus, au un conţinut foarte mare de apă, determinând dese urinări nocturne... şi tot atât de dese treziri.
Un conţinut şi mai mare de apă îl are pepenele, care este şi mai puţin indicat la cină. De fapt, el ar trebui consumat cu minimum 4-5 ore înainte de a merge la culcare. Aceasta pentru cine nu doreşte să urineze din oră în oră, întreaga noapte. La fel ca şi castraveţii, pepenele poate provoca balonare. Un motiv suplimentar de insomnie!
Apa de cocos are un conţinut ridicat potasiu. Dincolo de multiplele sale beneficii, ea nu trebuie consumată înainte de culcare. Sunt destul de numeroase persoanele la care poate provoca meteorism abdominal, chiar şi dacă e consumată pe nemâncate. De preferat este să o consumăm pe parcursul zilei, între mese.
Legumele crucifere (varza, conopida, guliile, varza de Bruxelles) nu se consumă nici ele seara, întrucât nici digestia lor nu-i foarte simplă. În cursul mistuirii lor se eliberează o cantitate mai mare de compuşi gazoşi decât în cazul altor alimente, iar distensia abdominală va influenţa într-un mod nedorit calitatea somnului.
Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.105
Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat