fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Cum se prepara autentica paine integrala

Cum se prepara painea integrala

Atunci cand iti faci cumparaturile, alegi painea integrala? Daca da, atunci afla ce caracteristici ar trebui sa aiba ea si cum ai putea sa o prepari singur(a) la tine acasa!

Vremurile în care pâinea pe care o cumpăram era făcută doar din făină, apă, sare şi drojdie ori maia au trecut, din păcate. Pâinea care se comercializează astăzi (inclusiv painea integrala) este plină de aditivi şi este preparată din făină albă, care nu este nimic altceva decât un produs rafinat, căruia i s-au răpit toate substanţele vitale. În plus, drojdia adăugată este de cele mai multe ori manipulată genetic. Pentru a ne proteja sănătatea familiilor noastre, cel mai bine ar fi să reîncepem să preparăm pâine de casă, aşa cum procedau şi strămoşii noştri.

Ce sunt, de fapt, cerealele integrale?

Imaginaţi-vă că ţineţi în mână un spic de grâu, bine copt. Dacă îl scuturaţi puţin, grăunţele cad singure de pe spic, iar dacă suflaţi veţi scăpa şi de pleavă, rămânând cu grâul integral în palmă. Exact acelaşi lucru se întâmplă şi cu secara, ovăzul, orzul, alacul etc. Acesta este procesul tehnologic simplu prin care se obţin cerealele integrale.

Făina albă nu este benefică sănătății

Dacă la întrebarea: “Aveţi paine integrala?”, vi se dă răspunsul: “Da, avem paine… de secară”, înseamnă că interlocutorul nu a înţeles cu adevărat ce înseamnă făina integrală. Pentru că făina de secară, alac, ovăz sau din orice altă cereală poate fi albă (rafinată, cernută) sau integrală. Făina albă este cea obţinută prin îndepărtarea germenului şi a târâţelor, păstrându-se deci numai interiorul grăunţelor (constituit majoritar din amidon şi având prea puţine minerale şi vitamine). Făina albă, indiferent de cereala din care provine, este dăunătoare sănătăţii. Cel mai bun exemplu în acest sens este boala Beri-Beri, care a apărut în momentul în care americanii i-au învăţat pe băştinaşii ţărilor din sud-estul Asiei să consume orezul decorticat.

La ce să fim atenți când cumpărăm painea integrala din comerț

În principiu, în comerţ painea integrala adevărată nu se mai găseşte (cu siguranţă există şi câteva rare excepţii, fiindcă mai sunt câţiva producători mici, plini de entuziasm şi cu dragoste de meserie). Ceea ce nu ştiu cei mai mulţi este faptul că painea din făină integrala se prelucrează mai greu decât pâinea din făină albă și că ea trebuie păstrată în condiţii speciale (deoarece va mucegăi sau se va acri mai repede). Însăşi făina integrală este mai perisabilă. De aceea o pâine cu adevărat integrală e mai dificil de comercializat. Să mai spunem că morarul, brutarul şi vânzătorul de la magazinul de pâine sunt, în primul rând, interesaţi de conţinutul propriilor buzunare decât de sănătatea şi longevitatea clienţilor lor? Oricine ştie că aşa este, numai că nu toată lumea realizează cât de nesănătoasă este pâinea albă şi alte produse obţinute din făină rafinată.

Dr. Bruker, dr. Bircher-Benner, dr. Schnitzer, dr. Kousmine, dr. Schatalova şi încă mulţi alţi medici preocupaţi de vindecarea naturală nu recomandă sub nicio formă făina integrală cumpărată la pungă de la super-market, pentru  că, pe de o parte, a pierdut prin oxidare cele mai multe substanţe vitale şi are, de cele mai multe ori, adăugaţi aditivi (adesea chiar şi cea „bio“, ca să nu râncezească, să nu fie atacată de insecte şi acarieni, să nu tragă umezeală etc.). Pe de altă parte, legislația permite producătorilor să folosească denumirea de “făină integrală” chiar dacă ea conţine doar 89% cereale integrale. Aţi rămâne foarte surprinşi dacă aţi şti câţi producători (chiar şi mulţi dintre cei „bio“!) recurg la acest subterfugiu juridic.

De aceea, toţi medicii menţionaţi mai sus recomandă măcinarea grăunţelor chiar înainte de a face aluatul. Grăunţele se pot măcina în casă cu o mică moară electrică sau se pot fărâma, foarte bine, şi într-un mixer/robot de bucătărie (puternic şi cu lamă în „S“) sau în orice râşniţă electrică sau manuală.

De la măcinarea cerealelor şi până la oxidarea lor completă nu este nevoie să treacă decât 8-16 zile. Bobul de grâu măcinat şi transformat în făină încetează să mai fie viu. V-aţi întrebat vreodată câte luni stă o pungă de făină în rafturile magazinelor? Câte substanţe vitale poate ea să mai conţină în acest caz? De aceea, făina din care se face pâinea trebuie să fie întotdeauna proaspăt măcinată, altfel pâinea nu mai are o valoare nutritivă ridicată. Făina la pungă din marile magazine e complet oxidată şi, prin urmare, nu mai aduce aportul nutriţional pe care ar trebui să ni-l ofere!

Două reguli de aur despre painea integrala si despre paine in general

A. Făina folosită în bucătărie trebuie să fie proaspăt măcinată de fiecare dată (eu şi dacă am nevoie de doar două linguri de făină pentru un sos, de exemplu, iau un pumn de grăunţe din sacul de cereale din cămară şi le macin pe loc la moara manuală). Cerealele din care obţinem făina trebuie să poată încolţi în proporţie de cel puţin 90% şi trebuie să provină cel mai bine dintr-o cultură organică (ideal ar fi să găsiţi în vecinătate un ţăran de încredere şi să cumpăraţi direct de la el).

B. Nu mai cumpăraţi făină la pungă din comerţ și nici fulgi de cereale! Nu se recomandă, desigur, nici germeni, nici vlăstări cumpăraţi de la supermarket! Cel mai bine folosiţi maia sau drojdie naturală, de exemplu din drojdia de vin rămasă de la producerea băuturilor alcoolice în gospodărie.

Reţeta doamnei Elena Niţă Ibrian: painea integrala “fără foc”

Amestecaţi bine 200 g de făină integrală proaspăt măcinată cu 220 ml de apă sau borş. Lăsaţi la dospit peste noapte. A doua zi mai adăugaţi ceva făină (de cereale, de in sau de seminţe de floarea-soarelui), până ce se obţine un aluat din care se întind cu mâna sau cu sucitorul turtiţe subţiri. Acestea se usucă vara la soare sau iarna pe calorifer, pe sobă, în aparatul de deshidratat sau în cuptorul potrivit la 40 de grade C şi lăsat cu uşa deschisă. Pâinea preparată la temperaturi de sub 40 de grade este bogată în enzime prielnice pentru digestie.

 

Specialistii de la clinica Dietalia™ sunt zi de zi langa tine. Afla cum te putem ajuta:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414