fbpx

Dieta cu ceai rosu

Dieta cu ceai rosu si beneficii prezentate de medicii de la clinica de nutritie Dietalia

Medicii de la clinica de nutritie Dietalia ne invata ce beneficii pentru sanatate are o dieta cu ceai rosu (numit si rooibos).

   Asa cum in arta culinara imbinarea culorilor joaca un rol extrem de important in modul de perceptie a alimentelor, iata ca si fitoterapia ne imbie cu o paleta de culori foarte atragatoare. Daca pana acum am vorbit de nenumarate ori despre ceaiul negru si ceaiul verde, iata ca de data aceasta, dragi cititori, aducem in discutie o noua alternativa pentru sanatatea dv. care a aparut in magazinele de specialitate, si anume ceaiul rosu.

Ce este ceaiul rosu?

   Cunoscut de finii admiratori ai tratamentelor naturiste sub denumirea de Rooibos (“tufis rosu”), ceaiul rosu este obtinut din frunzele uscate si fermentate ale plantei Aspalathus linearis (Fam. Leguminoase), originara din Africa de Sud.

De-a lungul timpului, consumul de ceai rosu a fost apanajul exclusiv al imparatilor chinezi, pentru ca astazi cel mai mare consumator sa fie reprezentat de Uniunea Europeana.

Infuzia prezinta o culoare rosie, care da denumirea ceaiului. A nu se confunda cu produsele care contin hibiscus!

Ceaiul rosu in comparatie cu ceaiul negru si verde

   Fata de ceaiul negru sau verde (cu care nu se inrudeste deloc), dieta cu ceai rosu prezinta o serie de avantaje, demne de luat in seama. Mai intai, este de remarcat faptul ca ceaiul rosu contine o cantitate mult mai mare de antioxidanti (fata de renumitul ceai verde, dar si comparativ cu fructele si legumele) si de fluor (decat ceaiul negru), oferind o mai buna protectie pentru sanatatea oaselor si contra cariilor dentare.

   Ceaiul rosu contine tanin in cantitati mai reduse fata de ceaiul verde sau negru, ceea ce permite consumarea lui neindulcit, gustul astringent-amar dat de tanin fiind mult mai redus.

   Ceaiul rosu nu contine cofeina (ceea ce ar putea constitui o veste mai putin buna pentru cei care se bazeaza dimineata pe efectul stimulant asupra sistemului nervos central al unei cani de ceai negru). In schimb, dieta cu ceai rosu are proprietati sedative care favorizeaza seara instalarea somnului si, in plus, poate fi administrat sugarilor sau copiilor mici.

   Ceaiul rosu nu contine saruri ale acidului oxalic, precum ceaiul negru, putand fi consumat si de pacietii cu risc crescut de litiaza renala. In plus, acest ceai nu contine nici coloranti sau adititivi.

Nu se cunosc pana in prezent reactii secundare provocate de o dieta cu ceai rosu. Acesta se poate administra in cantitati mari, pe tot parcursul unei zile.

Beneficii oferite de dieta cu ceai rosu

   Antioxidant natural – ceaiul rosu este util in blocarea actiunii nefaste ale radicalilor liberi, raspunzatori de fenomenul de imbatranire a organismului, prevenind degradarea prematura a celulelor. In Japonia ceaiul rosu este denumit “Long Life Tea” (ceaiul vietii lungi). In plus, acest remediu natural opreste si aparitia unor tipuri de cancere, avand actiune anti-mutagenica care confera rezistenta ADN-ului.

   Stimularea imunitatii – ceaiul rosu fortifica rezistenta organismului fata de infectiile provocate de bacterii si virusi, fiind util in infectii, in bolile de sezon rece, dar si in inhibarea dezvoltarii bacteriilor din cavitatea bucala, care duc la formarea placii dentare.

   Calmarea spasmelor digestive – continutul ridicat de flavonoide face ca ceaiul rosu sa ajute la calmarea colicilor la sugari. La adulti aceasta activitate este benefica in tratamentul ulcerului stomacal (alinand durerile), in hiperaciditate, dar si in combaterea vomei, gretii, constipatiei sau diareei.

   Calmarea sistemului nervos – ceaiul se poate administra copiilor hiperactivi, care adorm greu seara. La adulti, o ceasca de ceai la culcare poate actiona in tulburarile de somn sau poate preveni anxietatea si ameliora depresiile.

   Prevenirea alergiilor – in iritatiile pielii la sugari (produse de scutece, de eczeme, de consumul de lapte altul decat cel matern sau in febra fanului) se recomanda administrarea combinata a ceaiului (uz intern si extern). De asemenea, acest remediu poate contribui la aspectul stralucitor al tenului doamnelor.

   Curele de slabire – ceaiul rosu stimuleaza metabolismul, ajutand la reducerea greutatii corporale cu 3 kg in 3 zile, printr-o cura cu 4 cani pe zi, insotita de o dieta adecvata. Ceaiul actioneaza pozitiv asupra ficatului, ajutand la detoxifiere si la reducerea stratului adipos.

   Alte actiuni – ceaiul rosu imbunatateste memoria, scade colesterolul, fortifica radacina firului de par, combate febra mare, regleaza glicemia, amelioreaza durerile de cap si starile de nervozitate si previne aparitia atacului cerebral.

Articol scris de dl. Ioan Marinescu, cercetator stiintific, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.