fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Dieta cu fructe pentru iarna

Dieta cu fructe pentru iarna, prezentata de medicii de la clinica de nutritie Dietalia

Afla de la medicii clinicii de nutritie Dietalia ce trebuie sa contina dieta cu fructe pentru iarna si cum o poti personaliza pentru nevoile tale nutritionale.

   Prin gustul şi aroma lor pură, fructele constituie o veritabilă evadare din monotonia culinară a iernii! În această perioadă în care predomină produsele procesate termic, congelate sau conservate, consumul de fructe este o binefacere pentru organism.

Sunt bune compoturile, gemurile sau conservele in dieta cu fructe pentru iarna?

   Până în momentul de faţă nu a fost conceput vreun sistem de conservare a hranei capabil să păstreze intact conţinutul de enzime, săruri minerale şi vitamine. Nici măcar fructele uscate natural nu mai au conţinutul optim de vitamine. De pildă, în doar 15 minute de fierbere, fructele şi legumele pierd cam un sfert din vitamina C, iar la peste o oră de fierbere se pierd mai mult de două treimi din această preţioasă vitamină. Abia aşa ne dăm seama că, deşi sunt obţinute din fructe de cea mai bună calitate, compoturile, dulceţurile, gemurile sau sucurile pasteurizate mai păstrează prea puţin din constituenţii vitali. Şi apoi ne mai întrebăm de ce suntem aşa expuşi bolilor de sezon!

   Legumele şi fructele (inclusiv cele oleaginoase) au stat la baza dietei noastre încă de la apariţia lui Homo Sapiens. Abia mai târziu şi constrâns de imperativele adaptării la condiţiile specifice unor coordonate geografice diferite de zonele calde, omul a început să utilizeze şi alte alimente (cereale, lactate etc). Deşi reprezintă surse mai consistente de macronutrienţi şi calorii şi, în plus, ne permit să rezistăm mai lesne la temperaturile scăzute, alimentele concentrate (cerealele procesate şi produsele animale) generează şi o serie de metaboliţi toxici, cu eliminare dificilă.

Dieta de iarnă a înaintaşilor noştri era teribil de săracă în crudităţi, iar bolile cauzate de carentele vitaminice erau pandemice. Acum, însă, fructele proaspete, mai cu seamă citricele, sunt disponibile pe aproape toată durata sezonului rece. Pe lângă conţinutul lor de „apă vie” (săracă în deuteriu), enzime, vitamine şi minerale, fructele ne ajută să eliminăm noxele provenite din abuzul de hrană gătită şi din produsele animale. Citricele fac parte din porţia noastră zilnică de sănătate!

Pomelo, o minune din dieta cu fructe pentru iarna

   Pomelo (Citrus maxima ori Citrus grandis) este, aşa cum ne spune şi numele său latinesc, cel mai mare dintre citrice. Este un fruct exotic, originar din Asia de Sud-Est, care a fost cultivat la început în Malaezia, dar ale cărui culturi le putem admira astăzi în Thailanda, China, Japonia, India, Filipine, ba chiar şi în Israel sau California.

   Există exemplare de peste 5 kg! Fructul are o formă de pară gigantică, cu dimensiuni care pot concura cu un pepene glaben. Ca aspect, cel mai mult aduce cu un grepfrut, faţă de care diferă prin gustul mai puţin amar. Pulpa sa de culoare roz sau gălbuie ne face să ne gândim la un conţinut mare de antioxidanţi.

   Deşi chinezii, cu binecunoscuta lor inventivitate, pot prepara pomelo în diferite feluri, cel mai bine este să îl consumi proaspăt. Pomelo îţi furnizează 40 de calorii la 100 g (fiind bun pentru curele de slăbire!), beta-caroten, vitamine (B, C), potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, protide, glucide simple, ba chiar şi o infimă cantitate de grăsimi (0,3 %).

Cum te ajuta pomelo atunci cand tii o dieta cu fructe pentru iarna

   Pomelo conţine o clasă de substanţe care frânează reproducerea celulelor maligne, atunci când este consumat frecvent. Prin conţinutul de acid folic el este indicat gravidelor, întrucât previne instaurarea unor malformaţii fetale. Pomelo se mai face “vinovat” şi de faptul că îmbunătăţeşte dispoziţia psihică, ajutând la prevenirea depresiei sezoniere şi optimizând tonusul general. Este un fruct suculent, hipocaloric. Va contribui la eliminarea toxinelor, moderează apetitul şi te ajută să obţii silueta dorită. Tot el are darul de a ameliora anemia şi de a combate hipercolesterolemia şi insomnia.

   Pomelo nu este doar un fruct cu un parfum şi cu un gust deosebit. El îţi mai dăruieşte şi beneficii deosebite în stări patologice precum obezitatea, astmul, digestia dificilă, constipaţia, guta, epuizarea, febra, infecţiile respiratorii de sezon (profilactic), tulburările generate de stres, afecţiuni de tip inflamatoriu, hipertensiune sau diabet de tip II. Dată fiind abundenţa de antioxidanţi, pomelo anihilează radicalii liberi din corp şi protejează celulele de agresiunile acestora. Sucul său este revitalizant, rehidratant, remineralizant, fiind util în timpul eforturilor sau sporturilor de anduranţă (ciclism, maraton).

Grepfrutul in dieta cu fructe pentru iarna

   Grepfrutul (Citrus paradisi), cu binecunoscuta sa formă globuloasă şi cu pulpa sa roşiatică ori gălbuie, bogată în antioxidanţi, este benefic în afecţiuni precum dispepsia, insuficienţa biliară şi suferinţele hepatice, senescenţa, acumulările de toxine, anorexia, afecţiunile plămânilor şi infecţiile acute cu febră. Dacă ţi s-a făcut poftă de un grepfrut gustos, mergi cât mai curând să ţi-l procuri, pentru că are nenumărate efecte benefice. Ba chiar fă-ţi obiceiul de a-l consuma cât mai des! Pentru că este un bun stimulent hepatic, tonic, protector vascular şi depurativ. El drenează căile biliare, fluidifică sângele şi te ajută să scapi de toxinele care, acum, iarna, se îngrămădesc în ţesuturi, ca efect al sedentarismului şi al mâncărurilor grele.

Portocalele si mandarinele in dieta cu fructe pentru iarna

   Portocalele şi mandarinele au însuşiri asemănătoare. Există însă şi deosebiri. Deşi mandarinele nu au un conţinut la fel de bogat de minerale ca alte specii de citrice, ele posedă o aromă foarte agreabilă şi numeroase vitamine. Graţie unor săruri de brom pe care le conţin, ele exercită un efect liniştitor asupra sistemului nervos. Portocalele au efecte antiscorbutice (conţinând până la 100 mg de vitamină C), antiinfecţioase, tonice neuro-muscular (benefice sportivilor), regeneratoare şi remineralizante. Ele sporesc imunitatea, măresc fluiditatea sângelui, sunt diuretice şi exercită efecte antitoxice. Mai conţin provitamina A şi vitamine ale complexului B, împreună cu diverse minerale (Cu, Fe, Zn). Sunt indicate în epuizare, îmbătrânire prematură, fragilitate capilară (hemoragii nazale, predispoziţie la vânătăi), imunitate deprimată, stări febrile şi convalescenţă.

Articol creat de Tomi Tohaneanu, redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Programeaza-te la o consultatie de nutritie la domiciliu, pentru a crea o alimentatie pentru iarna personalizata pentru tine:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414