fbpx

Dieta in anemia nutritionala

Dieta in anemia nutritionala

   Dieta in anemia nutritionala este extrem de importanta pentru a preveni aceasta boala determinata de absenta din organism a unor substante necesare procesului de formare si de maturizare a celulelor sangvine, numit medical hematopoieza.

Anemia nutritionala apare din cauza unor carente alimentare, rezultatul ei fiind scaderea cantitatii de hemoglobina din globulele rosii.  

Ce sunt globulele rosii?

   Globulele rosii sunt celulele care transporta oxigenul la tesuturi. Ele constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere. Zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sangvine se formeaza in maduva osoasa. 

   Materiile prime necesare pentru producerea de noi globule rosii (eritrocite) sunt vitaminele (dintre care cea mai importanta este vitamina B12), fierul si proteinele (care sunt sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina). 

   Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care aceasta este distrusa si inlocuita. 

Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (cantitate ce poate diferi in functie de sex, varsta si alti factori) si 3,5-5 milioane de globule rosii la un mililitru de sange. Cand aceste valori nu se incadreaza in limitele normale apare anemia, care este cea mai raspandita afectiune in randul tuturor categoriilor de persoane.

Dieta in anemia nutritionala

Potrivit specialistilor, fierul trebuie asimilat in mod natural de catre organism, mai exact din alimente, motiv pentru care orice persoana trebuie sa consume legume si fructe proaspete. Consumati multe alimente bogate in fier: banane, prune, struguri rosii, capsuni, stafide, ceapa, dovleac, morcovi, ridichi, tomate si telina.

Ocoliti alimente precum painea alba, orezul alb, zaharul si deserturile deoarece acestea scad cantitatea de fier din organism. 

   Pentru tratarea anemiei, in primul rand se recomanda urmarea unei diete cu fructe timp de 5 zile. Apoi urmeaza o alta perioada de 15 zile in care pacientul trebuie sa consume fructe si lapte, pentru ca apoi dieta zilnica trebuie sa cuprinda obligatoriu semintele, nucile, cerealele, legumele si fructele.

Vitamina B12 este necesara pentru a prevenirea si a trata anemia nutritionala. Aceasta vitamina se gaseste mai ales in proteinele de provenienta animala (in rinichi si ficat), dar si in produsele lactate.

Sfecla vine ca o completare la dieta in anemia nutritionala, deoarece sucul ei contine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidrati, proteine, grasimi, vitaminele B1, B2, B3, B6 si vitamina P. Datorita continutului ridicat de fier, sfecla ajuta la formarea celulelor rosii. Sucul de sfecla rosie consolideaza organismul, dandu-i putere si rezistenta, acesta fiind un remediu indicat mai ales copiilor si adolescentilor atunci cand tratamentul medicamentos da gres. 

Frunzele de shinduf ajuta la formarea sangelui si sunt recomandate mai ales adolescentelor care sunt afectate tot mai mult de anemie din cauza menstruatiei. De asemenea, sunt recomandate si semintele de schinduf deoarece au un continut bogat de fier. 

 Laptucile sunt eficiente pentru dieta in anemia nutritionala, deoarece au un continut bogat de fier care poate fi usor de absorbit de catre organism, motiv pentru care laptucile sunt considerate unele dintre cele mai bune tonice in cazul acestei afectiuni.

Spanacul este una dintre legumele cu cea mai mare concentratie de fier, medicii indicand-o pentru prevenirea si tratarea anemiei. Dupa ce fierul este absorbit de organism, acesta ajuta la formarea hemoglobinei si a celulelor rosii. 

Boabele de soia au si ele un continut ridicat de fier, dar contin de asemenea si multe proteine. Majoritatea pacientilor cu anemie au si probeleme digestive, motiv pentru care acestia ar trebuie sa consume mai ales lapte din soia, deoarece este usor de digerat. 

Migdalele contin 1,15 mg cupru la 100 mg. Cuprul, impreuna cu fierul si vitaminele, actioneaza ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, deci migdalele constituie un remediu folositor in tratarea afectiunii despre care discutam. Pentru un tratament eficient se recomanda sa puneti la inmuiat in apa 7 migdale, timp de aproximativ 2 ore. Dupa aceasta indepartati coaja si pisati marunt fructele pana se formeaza o pasta. Consumati aceasta pasta o data pe zi, dimineata, timp de 3 luni. 

Semintele de susan negru sunt alte alimente utile bogate in fier, motiv pentru care sunt eficiente in tratarea si prevenirea anemiei. Puneti la inmuiat o lingurita cu seminte intr-un pahar cu apa fierbinte si lasati timp de cateva ore. Puneti apoi semintele intr-o ceasca cu lapte si indulciti cu zahar. Veti obtine astfel o emulsie care va trebui consumata zilnic de catre pacient. 

 Mierea este extrem de eficienta pentru dieta in anemia nutritionala, deoarece ajuta la producerea hemoglobinei. Aceasta functie este datorata fierului, cuprului si magneziului, care se gasesc in acest minunat produs apicol. 

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.