fbpx

Dieta pentru guta – alimente permise si alimente interzise

Dieta pentru guta - alimente permise si alimente interzise

   Dieta pentru guta este esentiala pentru acesti bolnavi. Alimentatia urmareste cresterea diurezei si alcalinizarea urinei, reducerea greutatii corporale, scaderea aportului de purine si eliminarea alimentelor ce declanseaza atacul de guta si scad eliminarea acidului uric.

   Aportul de lichide in dieta pentru guta

   Se recomanda ingestia a 2-3 litri de lichide in 24 de ore. Se urmareste cresterea pH-ului si a volumului urinar prin cresterea aportului de lichide. Astfel se va asigura o diureza de peste 2,5 litri pe zi.

   Cantitatea de lichide ingerate trebuie repartizata in 6-8 reprize pe zi: 5-7 in cursul zilei si una seara, la culcare.

   Cresterea volumului urinar se obtine prin consumarea de ceaiuri diuretice, apa potabila sau ape oligominerale si alcaline, ultimele avand proprietatea de a ridica pH-ul urinar si de a reduce cristalizarea acidului uric.

   Alimente permise in guta

   La persoanele supraponderale, in dieta pentru guta se recomanda limitarea ratiei calorice la 1.500-1.600 Kcal pe zi. Cel mai indicat este regimul lacto-vegetarian, hipoproteic, hipolipidic, hipocaloric si bogat in lichide, deoarece rareste accesele de guta.

  Dieta pentru guta este alcatuita din urmatoarele produse: lactate (lapte dulce sau batut, iaurt, branzeturi nesarate si slabe), carne de vaca, gaina si peste de 3 ori pe saptamana, oua in cantitate redusa (1-3 pe saptamana), grasimi reduse pana la 60 g pe zi, paine alba veche de o zi, fainoase, mamaliga, legume verzi sub forma de supa, crema sau sucuri de legume si fructe (mai putin cele oleaginoase – alune, nuci, migdale).

   Cantitatea de sare admisa zilnic in dieta pentru guta este de 1-2 g pe zi.

   Se permite aportul de cafea si ceai, intrucat desi au un continut crescut de metilpurine, acestea nu se transforma in acid uric.

   De asemenea, se va da atentie la faptul ca formarea acidului uric este legata de hiperaciditatea gastrica, deci se va evita sa se stea cu stomacul gol cand apar durerile articulare.

   Se vor bea multe sucuri de legume: morcov + sfecla + spanac, morcov + telina + spanac (sau patrunjel) sau suc de spanac.

   Consumati mai multe alimente alcaline care neutralizeaza acidul uric: castraveti, telina, vinete, ridichi de iarna, rosii, ceapa, mere, banane, piersici, pere, cirese, capsuni si afine. De asemenea, luati de 3 ori pe zi o lingura de suc de coacaze si o lingura de suc de capsuni.

   In timpul crizelor dureroase de guta, se recomanda sa consumati alimente cu continut mare de bromelaina: ananas, cirese si afine, consumate sub forma de suc. In plus, in perioadele de criza mancarea va fi preparata prin fierbere, fara sare, fara grasimi, iar cantitatea de lichide va fi mai mare.

   Alimentele interzise in guta

   Din dieta pentru guta se exclud produsele bogate in purine: carne grasa, viscerele (rinichi, creier, ficat, momite etc.), carnea de vitel sau miel, mezeluri bogate in gelatina, carnatii, supa de carne, pateurile de carne, spanacul, stevia, leguminoasele (mazare, fasole uscata), bulionul de rosii, alcoolul si ciupercile.

   Se vor evita pestele (hering, crap, somn, sardele), icrele, crustaceele si molustele deoarece acestea precipita atacul de guta.

   Atentie si de sarbatori: toba, piftia, capatana de vita, precum si alimentele excitante (prajiturile cu crema, foietajele, cacaoa, ciocolata) trebuie evitate fiindca agraveaza efectele hiperuricemiei.

   Ocoliti alimentele bogate in acid oxalic (macese, spanac, smochine uscate, concentrate de tomate, sfecla rosie, castraveti, telina, fasole). 

   Dintre bauturile interzise in guta enumeram: ceaiul rusesc, bauturile carbogazoase, alcoolul (inclusiv berea care ingreuneaza excretia renala de acid uric si pot declansa o criza de guta) si cafeaua.

   Tinand seama de gravitatea acestei boli, este necesar sa se recurga la controale medicale periodice, cel putin o data pe an, in care sa se urmareasca sanatatea rinichilor. Pentru un eventual tratament, este bine sa se intervina din timp, atunci cand numarul nefronilor distrusi este inca destul de mic.

Autor: Dr. Frunza Alexandru, director la revista Tratamente naturiste

   Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.