fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Rețetă de shaorma vegetariana, gustoasa si sanatoasa

Reteta de shaorma vegetariana

Reteta de shaorma vegetariana propusa de Chef Dietalia este un deliciu. 

Se întâmplă rar să trecem prin faţa unei shaormerii şi să nu remarcăm prezenţa a cel puţin 3-5 clienţi aşteptând la rând! Dar shaorma cumparata este sanatoasa?!

Nu mai este mult şi shaorma va fi categorisită şi ea, la fel ca turceştile sarmale, ca una dintre “reţetele tradiţionale româneşti”.

Până acum un secol, înaintaşii noştri, chiar şi cei mai înstăriţi, aveau o dietă destul de austeră din perspectiva caracterului său aproape vegetarian. Aşa cum remarcau etnografii la începutul secolului XX, ţăranul român prefera să vândă carnea, ouăle şi brânza la târg, oprind pentru copii şi pentru sine doar ceva lapte, restul meniului fiind constituit din verdeţuri, legume, cereale și fructe uscate. Carnea se consuma rar, iar în casă era sărbătoare când pâinea înlocuia mămăliga. Ce-a fost s-a preschimbat în istorie.

Cât de sănătoasă este shaorma cumpărată?

Ce ne facem, însă, cu obiceiurile culinare actuale? Este sănătoasă hrana de tip “fast food” sau deja obişnuita shaormă? Ne acoperă necesarul nutriţional? Să ne gândim la ceea ce se găseşte în compoziţia sa deoarece, chiar dacă majoritatea clienţilor shaormeriei cer “o shaorma cu de toate”, ingredientele acestui preparat sunt variabile, de la un loc la altul!

Carnea din shaorma nu este atât de grasă precum cea din compoziţia hamburgerilor şi cel puţin poate fi văzută, fiind gătită sub ochii consumatorului. Asta nu înseamnă şi că originea sa este întotdeauna certă. Indiferent de unde provine, carnea din shaorma nu are cum să fie prea benefică, având în vedere studiile care arată cum, pe măsura creşterii consumului de carne a sporit şi numărul de cazuri de cancer şi boli de inimă.

Carnea ne acidifiază sângele, împovărând organele de eliminare (rinichii de exemplu) şi ne ridică nivelul de colesterol. Degeaba are shaorma şi un conţinut însemnat de legume! Grăsimile saturate din carne sunt suficiente pentru ca ea să nu mai fie o mâncare sănătoasă.

În ceea ce priveşte cartofii prăjiţi ce se găsesc în rețeta de shaorma clasică, aceştia au un conţinut înspăimântător de grăsimi nocive, acizi graşi de tip “trans” (care predispun la cancer, dăunează vaselor de sânge şi reduc imunitatea) şi acrilamidă (un compus carcinogen). Din pricina lor, consumatorul tipic de shaorma este perceput ca un individ mai degrabă rotofei, având oricum peste greutatea medie.

Desigur, ar fi o naivitate să credem că un oarecare individ s-a îngrăşat doar datorită shaormei zilnice. De obicei persoana în cauză e şi cam sedentară, mai consumă şi alte alimente din categoria “junk food”, iar setea şi-o potoleşte deseori cu băuturi răcoritoare bogate în zahăr sau cu bere. Aşadar, să nu dăm vina doar pe shaorma, deşi o astfel de lipie umplută poate ajunge şi la 900 de calorii.

În consecinţă, nu putem spune prea multe lucruri de laudă despre shaorma clasică, deşi în compoziţia sa se mai găsesc: varză crudă, ketchup (care conține extrem de mult zahăr!!!), murături, ceapă, usturoi, condimente, roşii și fără a lipsi nici o cantitate deloc însemnată de sare. Nu trebuie să uităm nici de lipia obţinută din făină albă, care îşi aduce aportul la creşterea glicemiei şi la îngrăşare!

Reteta de shaorma vegetariana, cu mai puţine calorii

Iată de ce ai nevoie pentru a obţine o shaorma hipocalorică, mult mai sănătoasă decât cea de cumpărat, dar şi mai gustoasă:

– tofu (150 g),

– ciuperci Champignon (400 g),

– cartofi (300 g),

– o varză mică,

– sfeclă roşie,

– ţelină,

– castraveţi muraţi,

– roşii,

– pătrunjel,

– usturoi,

– sare și piper.

Dacă doriţi, puteţi adăuga şi maioneză vegetală, obţinută din soia. Este de preferat ca lipiile folosite să fie obţinute din făină integrală. Evitaţi-le pe cele din făină albă!

Cum se prepara reteta de shaorma vegetariana:

Pentru a pregati reteta de shaorma vegetariana, trebuie sa facem urmatoarele:

Cartofii și ciupercile tăiate în bucăţi nu prea mici se vor pune la fiert (separat). Brânza tofu va fi tăiată şi ea, fiind amestecată cu cartofii (ce se vor tăia cubuleţe după fierbere) şi cu ciupercile fierte. Pe măsură ce le vom amesteca, vom mai adăuga sare, pătrunjel mărunţit şi condimente (cimbru). Vom da prin răzătoare varza, sfecla și ţelina. Le vom amesteca şi peste ele vom pune câţiva căţei de usturoi tocaţi, roşiile tăiate în felii subţiri şi, bineînţeles, castraveciorii muraţi (tăiaţi rondele). Rezultă o salată foarte bogată în minerale, enzime şi vitamine.

Vom rula lipia şi vom pune întâi puţină salată, urmând ca straturile de amestec format din tofu, cartofi şi ciuperci să alterneze cu cele de salată. Compoziţia este suficientă pentru 3-4 shaorme de mărime medie.

Ca gust, această shaorma poate concura oricând cu varianta clasică, dacă folosim cu dibăcie condimentele. Numai că, datorită conţinutului scăzut de grăsimi, ea va avea de circa 3 ori mai puţine calorii!

 

Specialistii de la clinica Dietalia™ sunt zi de zi langa tine daca vrei sa inveti sa gatesti sanatos pentru familia ta. Afla cum te putem ajuta:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414