fbpx

La ce riscuri ne expune mâncarea reîncălzită?

La ce riscuri ne expune mancarea reincalzita

   Mancarea reincalzita este sanatoasa?! În prezent, se discută din ce în ce mai mult despre modul în care ar trebui să fie preparate alimentele. În timp ce majoritatea preferă hrana gătită şi dieta clasică, printre români există din ce în ce mai mulţi vegani, susținători ai macrobioticii, lactovegetarieni ori adepți ai alimentaţiei bazate pe crudităţi.

   Modul de preparare al mâncării şi ingredientele folosite au importanţa lor, dar nu trebuie să omitem nici alte amănunte, care pot face diferenţa între îmbolnăvire şi păstrarea sănătăţii! Cu alte prilejuri am discutat despre „cum şi ce este indicat să mâncăm”, însă despre obiceiul de a consuma o hrană ţinută în frigider şi apoi reîncălzită în mai multe rânduri nu prea s-a vorbit.

   În nenumărate familii persistă obiceiul de a găti în cantităţi foarte mari, pentru 2-4 zile. De fiecare dată consumăm mancarea reincalzita, lucru care influenţează întotdeauna negativ sănătatea.

   Astăzi ştim că hrana gătită la temperaturi mari este denaturată. Ea nu mai conţine enzime (care sunt distruse primele, îndată ce temperaturile trec peste 40 de grade C). Iar dacă respectiva hrană este păstrată la rece şi apoi este încălzită în câteva rânduri, ea devine tot mai indigestă şi mai săracă în vitamine (numeroase dintre ele fiind termosensibile).

   Chiar dacă mâncarea gătită este ţinută la frigider, nu înseamnă că nu mai are loc niciun proces de alterare. Numai viteza de descompunere e mult încetinită, iar bacteriile sunt ţinute în stare de latenţă.  

Şi bacteriilor le place mancarea reincalzita! La ce probleme de sănătate ne expunem?

   Nu doar alimentele de provenienţă animală se alterează foarte repede! Nu doar ouăle, carnea fiartă sau brânzeturile păstrate necorespunzător constituie medii prielnice pentru mucegaiuri și bacterii (precum Clostridium perfringens)! Tot omul a avut experienţe nefericite la consumarea unor alimente în aparenţă proaspete, indigestiile fiind la ordinea zilei în astfel de circumstanţe.

   Şi alimentele bogate în carbohidaţi complecşi (pizza, cartofii fierţi, terciurile de cereale, pastele făinoase) pot determina tulburări serioase ale stării de sănătate, dacă avem ideea neinspirată de a le reîncălzi după ce au stat mai multă vreme la frigider.

   Alimentele amidonoase pot fi infestate cu Bacillus cereus (microorganism ce generează enterotoxine şi ai cărui spori pot supravieţui chiar şi fierberii, câteodată). Acest bacil poate prolifera uşor, în condiţiile în care hrana este păstrată în condiţii necorespunzătoare (la temperaturi prea crescute) sau este reîncălzită.

   Dacă majoritatea persoanelor se pot alege doar cu o gastroenterită în urma consumului unor alimente vegetale alterate (dar în aparenţă proaspete şi bune de consum!), trebuie să ştim că la indivizii imunodeficienţi situaţia poate deveni cu adevărat îngrijorătoare, întrucât unii germeni proliferează foarte iute, afectând întregul corp, în pofida administrării unor antibiotice clasice, de tipul penicilinei.

   Uimitor, dar toxiinfecţiile alimentare produse de către Bacillus cereus pot apărea şi prin consumul de aşa-zise mezeluri, dat fiind că în compoziţia lor se află mai mult amidon decât carne! Este vorba despre sortimentele ieftine de crenvurşti, de salam sau de parizer.

Normal ar fi să gătim doar cantitatea de hrană pe care-o putem consuma într-o zi

   Dar chiar şi aşa pot apărea probleme, dacă, de pildă, lăsăm mâncarea să se mai răcească la temperatura camerei şi o mâncăm abia după 4-5 ore. Deşi mâncarea a fost “foarte proaspătă”, iar gospodina a gătit-o în condiţii mai mult decât igienice, totuşi durerile de stomac şi celelalte tulburări digestive survin la scurtă vreme. În plus, cu cât trece mai multă vreme de la gătire, cu atât calităţile nutriţionale ale hranei se depreciază. Trebuie să recunoaştem, nici gustul nu mai e acelaşi, iar mirosul pe care îl are mancarea reincalzita nu este printre cele mai atrăgătoare, dacă îl analizăm ceva mai atent (semn că s-au produs modificări).

   Mancarea reincalzita (cartofii, ciorbele, tocăniţele, pastele) se digeră anevoie. Mistuirea lor lentă va lăsa loc de manifestare proceselor de fermentaţie, apărând meteorismul și crampele intestinale.

   Revenind la alimentele amidonoase supuse reîncălzirii sau care sunt ţinute la căldură prea mult, trebuie spus că în aceste moduri bacteriile (ex.: Staphylococcus aureus) pot genera toxine greu de distrus, chiar dacă, în urma reîncălzirii, microorganismele ce le-au produs au fost anihilate. Cu alte cuvinte, o mâncare deja alterată ne va îmbolnăvi chiar dacă ulterior este încălzită la peste 80 de grade Celsius. În orice situaţie, nu trebuie să permitem ca mâncarea noastră să stea prea mult (>30 de minute) la o temperatură care prieşte bacteriilor. După ce a fost luată de pe aragaz, mâncarea va fi transferată într-un alt vas. Acest recipient plin cu bucate va fi supus unei răciri rapide, eventual prin plasarea sa în chiuveta umplută pe jumătate cu apă rece. De îndată ce s-a răcit suficient, vom introduce vasul în frigider.

   De reţinut: decât să mâncăm un produs culinar reîncălzit de 2-3 ori, mai bine renunţăm la masa respectivă ori consumăm un produs mai puţin apetisant ori consistent… dar proaspăt.

“Nu am avut timp să gătesc. Am încălzit la microunde mâncarea rămasă de ieri”

   Îţi sună cunoscută replica? Şi tu o foloseşti? Află că şi gătitul ori încălzirea hranei la microunde poate permite supravieţuirea unor germeni patogeni, prin modul neomogen de repartizare a temperaturilor generate în aliment. Oricum, această metodă este destul de controversată pentru a recurge la ea absolut fără nicio rezervă, deoarece sub acţiunea microundelor se produc intense distrugeri moleculare ce afectează nutrienţii.

   Parcă pentru a persevera pe calea erorilor, multe persoane îşi reîncălzesc la microunde hrana aflată în caserole de plastic termorezistent, fapt ce permite eliberarea unor noxe din pereţii recipientului. Mai prudent ar fi să folosim vase de ceramică!

Specialistii de la clinica Dietalia ™ sunt zi de zi langa tine. Află cum te putem ajuta cu sfaturi despre alimentaţia ta zilnică:

Despre clinica DietaliaServiciile Dietalia

Programul de slăbit

Alte programe de nutriţie

Sport la domiciliu

Masaj la domiciliu

Întrebări frecvente despre clinica Dietalia

Testimoniale

Tarife şi programări

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.