fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Care sunt cele mai bune superalimente?

Superalimente recomandate de medicii nutritionisti de la Clinica Dietalia

In acest articol, medicii specialisti in nutritie ne invata ce sunt acelea superalimente si cum ne ajuta ele sa ne mentinem o sanatate mai buna.

În ultimul deceniu, dorinţa de a avea un regim de viaţă sănătos a căpătat o amploare de-a dreptul uriaşă, acaparând tot mai multe categorii sociale. În acest context, alimentaţia s-a impus ca un factor de primă importanţă. În acest fel, s-a delimitat şi aşa-numita "alimentaţie sanogenă", "care promovează sănătatea umană" ("sano" însemnă sănătate, iar sufixul "gen" semnifică "a cauza").

Aceasta nu înseamnă, însă, că în trecut nu se vorbea despre o alimentaţie sănătoasă sau că nu existau diete. Dar marea majoritate a semenilor noştri, şi aici mă refer în special la români, continuau să mănânce copios şi să facă o selecţie prea puţin riguroasă a hranei. Asta însemna că grăsimile animale, alcoolul şi hrana procesată termic (excesiv) se aflau la loc de cinste pe masa românului. In schimb, produsele cu o compoziţie echilibrată, precum fructele, legumele şi verdeţurile, figurau, cel mult, pe lista alimentelor de importanţă secundară, de care te poţi lesne dispensa.

Curentul cel modern, al alimentaţiei sănătoase, a delimitat treptat, în urma unei experienţe practice de câteva zeci de ani, alimentele valoroase pe care le putem numi, în unele cazuri, alimente-medicament. De exemplu: mierea, polenul, uleiurile vegetale presate la rece, fructele de pădure, algele - Spirulina şi Chlorella, unele ciuperci - Ganoderma şi Agaricus ori alte vegetale cum ar fi aloe, macca, varza, conopida, leurda, sfecla roşie. Să vorbim, acum, despre aceste alimente miraculoase. Iar pentru ca informaţiile să fie reţinute mai uşor, le vom trece în revistă pe categorii!

Ce inseamna superalimente?

Noţiunea de "superalimente" reprezintă traducerea termenului "superfoods". Acesta a apărut în SUA prin 1990, pentru a desemna produsele alimentare care conţin o cantitate mai mare de nutrienţi decât produsele alimentare obişnuite.

Conform unor opinii avizate, superalimentele au şi posibile virtuţi terapeutice. Ele sunt surse superioare de antioxidanţi, vitamine, minerale şi chiar de nutrienţi esenţiali (ce nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman, trebuind să fie preluaţi din exterior).

Aceste superalimente promovează sănătatea. Ele conţin o varietate mare de substanţe biologic active, care pot ajuta oamenii să trăiască o viaţă mai lungă şi de o calitate mai bună, mai sănătoasă.

Care sunt aceste substanţe biologic active? Ele sunt enzime, factori de creştere, fitohormoni, antioxidanţi. Si, bineînţeles, vitamine şi săruri minerale de natură organică sub formă de fitocomplexe, care sunt absorbite excelent în organism.

Un avantaj al acestor superalimente este acela că, prin ele, introducem în organism nutrienţi uşor de folosit în plan metabolic. Ceea ce face mult mai uşoară munca stomacului, a ficatului şi a pancreasului. Printre aceşti nutrienţi se numără: aminoacizii esenţiali şi neesenţiali, acizii graşi polinesaturaţi sau glucidele cu indice glicemic mic.

Superalimentele oferă o protecţie mult mai mare împotriva degenerărilor maligne, a bolilor cardiovasculare şi a altor afecţiuni cronice decât alimentele obişnuite. Ele ajută la mărirea capacităţii de efort fizic şi intelectual.

Cine prefera sa consume aceste superalimente?

Superalimentele sunt, în general, preferate de către cei care au adoptat o dietă raw, bazată pe hrană vie. Dar, ele sunt benefice şi chiar indicate tuturor celor care doresc să se hrănească cu alimente crude, bogate în nutrienţi uşor de folosit de către organism.

Există superalimente pe toate meridianele globului. Avantajul major al epocii noastre este că acestea pot fi aduse, rapid şi de oriunde, şi la noi, în România. Utilizează-le şi vei vedea deosebirea!

Algele... Probabil numarul 1 dintre superalimente

Spirulina este o microalgă. Ea a fost consumată vreme de mii de ani de către indigenii din Africa şi Mexic. Este una dintre cele mai valoroase surse de proteină vegetală. Conţine 60% proteine complete, este o sursă aparte de minerale şi vitamine, reglează glicemia şi poate fi folosită în curele de slăbire.

Alte alge, ceva mai puţin cunoscute, dar la fel de gustoase şi de valoroase în menţinerea sănătăţii, sunt: Chlorella (alge de apă dulce), Dulse (alge de culoare roşie din Atlanticul de Nord), Irish Moss, Kelp (alge brune) etc.

Cacao

Boabele de cacao sunt, de fapt, seminţele arborelui Theobroma cacao. Ele reprezintă o sursă excelentă de grăsimi vegetale (untul de cacao), carbohidraţi, proteine, fibre, săruri minerale (Fe, Ca, Mg) şi vitaminele B, C, E. Conţinutul  ridicat de magneziu sporeşte puterea muşchiului cardiac şi reduce formarea cheagurilor de sânge.

Cacao are, în conţinut, triptofan, serotonină, dopamină si anandamidă (un compus care produce o stare euforică). Mai contin si PEA (substanţa dragostei, produsă de creier atunci când suntem îndrăgostiţi). Ele au efect de amplificare a stării de bine interior şi chiar de fericire.

Ciocolata amăruie (70% cacao) este numită de către cardiologi „aspirina dulce”, deoarece reduce afecţiunile cardiace, dar şi incidenţa trombozelor.

Grăsimile vegetale

   Untul de cacao este extras din boabele de cacao şi se întrebuinţează atât în alimentaţie (în delicioasa ciocolată cu unt de cacao) cât şi în industria cosmetică. Untul de cacao mai este util şi pentru  masajul delicat al pielii.

   Uleiul de cocos şi untul de cocos conţin acizi graşi polinesaturaţi omega-3. Uleiul de cocos este folositor atât în uz extern, cu scop cosmetic cât şi ca aliment delicios.

Ciupercile sunt alte superalimente recunoscute in lumea medicala

   Reishi (Ganoderma Lucidum), Shiitake (Lentinula edodes), Maitake (Grifola frondosa) sunt ciuperci folosite în Extremul Orient, de mii de ani. Ele au o compoziţie excepţională: vitamine (A, B2, B3, B6, B7-biotină, B9-acid folic) şi minerale (Fe, Mg, Ca, Zn, Cu, Mn şi Ge). Sunt imunostimulente foarte valoroase. În acest sens, ele stimulează producerea internă de interferon, fabricarea de limfocite B şi T, macrofage etc. Aceste ciuperci au, de asemenea, efecte regeneratoare şi antitumorale.

Iarba de cereale

   Iarba de grâu nu conţine gluten, are efect alcalinizant şi ajută la menţinerea unei bune calităţi a sângelui. Este detoxifiantă şi contribuie la menţinerea greutăţii corporale între limitele normale.

   Iarba de orz are de 11 ori mai mult calciu decât laptele de vacă, de 5 ori mai mult fier decât spanacul şi de 7 ori mai multă vitamina C decât portocalele. Conţine cantităţi semnificative de vitamină B12 şi are efecte antivirale.

Îndulcitorii naturali

   Zahărul brun de palmier e unul dintre cei mai vechi îndulcitori cunoscuţi. Are un indice glicemic scăzut (IG=35). cConţine 70-79% zaharoză, 3-9% fructoză si oligoelemente (K, Mg, Zn şi Fe). In plus, are vitamine (B1, B2, B3, B6 şi C). Pentru îndulcire, înlocuieşte cu succes zahărul alb, în proporţie de 1:1.

Alţi îndulcitori cu indice glicemic mic şi plăcuţi la gust sunt: siropul de boabe de orez, de agave, de arţar.

Nu în ultimul rând, trebuie să amintesc steviozida, substanţa activă din Stevia Rebaudiana sau stevia dulce. Pe lângă efectul de îndulcire, aceasta are şi un deosebit efect de îmbunătăţire a funcţiei pancreatice.

Super-fructele

   Fructele de acai, de Camu Camu şi de goji sunt surse naturale de energie pentru organismul uman. Ele posedă efecte anti-aging (care încetinesc procesul de îmbătrânire). Tot ele constituie surse de vitamine naturale valoroase (B sau C) şi au efect puternic antioxidant.

   Guarana are fructe ce conţin guaranină, substanţă similară cofeinei din cafea şi teinei din ceai. Guarana se utilizează, în general, ca stimulent al sistemului nervos central şi al glandelor suprarenale.

   Fructele de schisandră au culoarea roşu aprins şi sunt dulci-acrişoare. Ele au un efect antioxidant deosebit. Dar cel mai valoros efect al lor este cel adaptogen! Plantele adaptogene sunt cele care, de mii de ani, au ajutat oamenii să facă faţă tuturor solicitărilor. Ele stimulează atât vitalitatea, cât şi fertilitatea, virilitatea şi libidoul. De asemenea, ele au efecte antidepresive, stimulente mentale şi cardiovasculare. Din această categorie mai fac parte şi Ashwaghada, Ginseng-ul, Macca, Astragalus, Cat’s Claw, Fo-ti şi Dong Quai.

Super... pudrele proteice

   Pudra proteică de cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv pe cei 8 esenţiali, pe care organismul uman adult nu îi poate sintetiza. Ea are un conţinut bogat în acizi graşi polinesaturaţi esenţiali omega-6 şi omega-3 într-un raport ideal, de 3:1, pentru o asimilare foarte bună.

   Pudra proteică de mazăre este un supliment alimentar ce conţine aproape în exclusivitate proteine. Este apreciată pentru digestibilitatea sa ridicată (90-95%) şi potenţialul scăzut de reacţii alergice. Are o textură uşoară şi un gust puţin dulce. Se completează foarte bine cu pudra proteică de orez.

Super... seminţele

   Miezul sâmburilor de caise constituie o sursă bogată de vitamina B17 (amigdalină sau laetril), valoroasă în prevenirea afecţiunilor maligne.

   Seminţele de chia se numărau printre produsele mult utilizate de către mayaşi şi azteci. Nu întâmplător, ele erau consumate cu predilecţie de către mesagerii care alergau pe distanţe foarte mari. Seminţele de chia conţin unul dintre cele mai ridicate procente de acizi graşi nesaturaţi, acid alfa-linolenic şi linoleic (circa 83,2%), fiind o sursă importantă de acizi omega-3 şi omega-6. Au un indice glicemic mic. De aceea sunt foarte utile diabeticilor.

În zilele noastre, tot mai mulţi oameni simt că au nevoie să se reîntoarcă la dictonul hipocratic "hrana să-ţi fie medicament şi medicamentul, hrană"! Puţini cunosc însă faptul că pe masa lor se pot aşterne foarte multe alimente sănătoase, numite şi alimente funcţionale sau superalimente. Nu ne mai rămâne decât să le folosim din ce în ce mai des, pentru a ne bucura de sănătate şi vitalitate!

Vă doresc să aveţi parte de multă sănătate, folosind aceste gustoase superalimente-medicament!

Autor: Dr. Daniela Ileana Vasile, doctor în stiinţe medicale, medic primar MG, competenţă în api-fitoterapie, master în meloterapie

Redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr.75

Apeleaza la specialistii in nutritie de la Clinica Dietalia pentru un program de nutritie personalizat.

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.
Consultanta gratuita