fbpx

CONTACT

Tel. 0788.629.414

Mail office@dietalia.ro

Alimente cu resveratrol care incetinesc procesul de imbatranire

Alimentele cu resveratrol

Radicalii liberi au devenit în ultimul deceniu vedetele negative ale vieţii medicale. Teoria acţiunii acestora ne indică faptul că îmbătrânirea este generată de către degradările succesive ale moleculei de ADN pe care le produc atacurile repetate ale radicalilor liberi. Partea bună este că tot știința a descoperit că alimentele cu resveratrol neutralizează radicalii liberi.

Cum apar radicalii liberi?

Lumina solară în exces, radiaţiile ionizante, stresul emoţional, aerul poluat, medicamentele de sinteză, fumatul sau chiar sursele existente în bucătăriile noastre, precum recipientele de aluminiu, uleiurile vegetale hidrogenate şi alimentele cu aditivi pot determina producerea unor cantităţi uriaşe de radicali liberi în corp. Organismele vii pot chiar stimula producerea unor radicali liberi pentru a combate anumiţi agenţi patogeni (bacterii) sau pentru neutralizarea unor substanţe cu efect nociv. Atunci când, însă, indiferent de cauze, producţia de radicali liberi scapă de sub control şi devine excesivă, ne aflăm în faţa aşa-numitului stres oxidativ.

Acţiunea nocivă a radicalilor liberi poate fi contracarată cu ajutorul antioxidanţilor. Totul e să ştim care antioxidant se adresează problemei care ne afectează sau pe care vrem să o evităm.

Ce sunt antioxidanţii? Cum ne ajută alimentele cu resveratrol?

Antioxidanţii sunt substanţe chimice care neutralizează efectele radicalilor liberi şi apără organismul de bacterii. Ei sunt produşi în mod natural de către plante pentru a se proteja de anumiţi factori agresori. Cele mai bune surse sunt fructele, zarzavaturile, cerealele, vinul roşu, condimentele şi plantele medicinale.

Studiile aprofundate realizate la nivel mondial în ultimii ani demonstrează efectele benefice complexe ale acestor substanţe asupra sănătăţii omului. Ele evidenţiază faptul că o dietă bogată în antioxidanţi este corelată cu reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare. În plus, ajută la creşterea longevităţii chiar şi în cazul populaţiilor care au un consum crescut de grăsimi. De exemplu, mulţi dintre francezi, deşi duc o viaţă sedentară şi au o dietă bogată în grăsimi saturate de origine animală, sunt caracterizaţi printr-o incidenţă redusă a maladiilor cardiovasculare. Motivul? Consumul crecut de vin roşu, bogat în polifenoli.

Cum actioneaza alimentele cu resveratrol?

Polifenolii sunt compuşi antioxidanţi naturali cu importante proprietăţi antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii, vasodilatatoare şi antiischemice. Dintre aceştia, resveratrolul este o substanţă antioxidantă produsă în mod natural de numeroase plante. El a fost menţionat pentru prima dată în literatura de specialitate în anul 1972. În 1992 a fost identificat ca şi component al vinului de struguri, în special al vinului roşu. În plus, el se regăseşte în cantităţi importante şi în rădăcina de troscot gigant japonez (Polygonum cuspidatum).

Resveratrolul captează şi neutralizează radicalii liberi din organism. El încetineşte semnificativ procesul de dezvoltare al celulelor maligne. Menţine fermitatea şi elasticitatea pielii şi îi împiedică îmbătrânirea prematură.

Numeroase studii in vitro sau teste efectuate pe animale de laborator au arătat beneficiile terapeutice ale resveratrolului în bolile coronariene, hepatice, neurologice şi cardiovasculare, dar şi în diferitele forme de cancer. Tot testele de laborator au dovedit efectul preventiv al resveratrolului asupra îmbătrânirii celulare. Studiile arată că adaosul de resveratrol în dieta zilnică a unor specii a determinat prelungirea duratei de viaţă a acestora. Această creştere a duratei de viaţă este similară cu efectul de favorizare a longevităţii evidenţiat în cazul dietelor hipocalorice. Astfel, s-a observat că resveratrolul ameliorează tulburările metabolice asociate diabetului zaharat şi obezităţii. El crește sensibilitatea la insulină, reducând acumularea lipidelor la nivel hepatic. Mai mult, intensifică oxidarea acizilor graşi şi reduce sinteza endogenă a colesterolului.

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru  si publicat in revista Tratamente naturiste nr.70

Citeste mai multe despre alimentele cu resveratrol aici.

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
Call Now ButtonSuna acum: 0788629414
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.