Combinarea corecta a legumelor
Cuprins
In acest articol, specialistii ne vor invata cum sa facem combinarea corecta a legumelor, pentru a evita balonarea, flatulenta sau alte probleme medicale.
Curele de verdeturi si alimentatia bazata pe cruditati (hrana vie) sunt din ce in ce mai apreciate in randul oamenilor. Acesta este un lucru foarte imbucurator, deoarece vedem ca din ce in ce mai multa lume alege sa manance sanatos.
Si, daca va ganditi sa urmati o cura de verdeturi si acum va faceti un plan de bataie, este important sa cunoasteti cateva reguli despre cum sa mancati corect legumele.
Pana mai de curand, se credea ca pot exista incompatibilitati (sau nepotriviri, daca vreti) numai intre medicamente si anumite alimente atunci cand sunt consummate impreuna. Insa, s-a descoperit ca pot exista antagonisme si intre diferitele alimente, mai ales atunci cand e vorba despre cruditati.
Salatele trebuie consumate ca aperitiv
Un prim aspect care trebuie analizat este ordinea consumarii diferitelor alimente.
Majoritatea dintre noi, romanii, consuma salatele odata cu felul doi, la masa. Studiile efectuate au demonstrat, insa, ca acestea trebuie servite inaintea mancarurilor pregatite.
Inaintea salatelor sau a cruditatilor se recomanda consumarea semintoaselor (nuci, arahide, alune, samburi de dovleac sau de floarea-soarelui). Urmeaza, apoi, laptele batut (sana, iaurt), painea neagra si laptele dulce - daca le avem in programul alimentar al zilei. Apoi, ajungem la alimentele care se digera greu: carnea, legumele fierte, ouale, branzeturile si alimentele grase. Dulciurile se vor consuma la urma, ca sa ne indulceasca viata, dar si sa ne sporeasca greutatea corporala... LOL
Cum sa facem, mai exact, combinarea corecta a legumelor
In ceea ce priveste combinatiile de cruditati, se recomanda sa realizati in farfuria dv. un amestec de culori si arome naturale. Asta dupa fanteziile gustative ale fiecaruia. In plus, se recomanda sa respectati cateva reguli care va vor feri de probleme digestive.
Specialistii au pornit in studiile lor de la observatia ca multe dintre persoane dezvoltau sensibilitati ale mucoasei aparatului digestiv. In plus, ele nu tolerau consumul a doua sau mai multe legume simultan. De aici, a emers urmatorul principiu: crearea unui echilibru intre legumele care cresc sub pamant si cele care cresc la suprafata.
Conform acestui principiu, nutritionistii au identificat care combinatii intre legume sunt benefice si care creeaza probleme digestive.
Tabel cu 10 compatibilitati care, implicit, va exclude asocieri incorecte intre legume
1. Cartofii se pot asocia cu varza, spanac, fasole pitica, gulii sau marar.
2. Pregatirea unei salate de cruditati trebuie sa cuprinda: una sau mai multe legume subterane (ceapa, sfecla, morcov, telina etc.), o leguma frunza (salata, patrunjel, marar, telina, varza) si o leguma-fruct (rosie, castravete, ardei etc).
3. Ceapa se poate combina cu rosii, castraveti, patrunjel, salata verde sau gulii. Dintre fructe, ceapa se poate asocia cu capsunile (bineinteles, nu amestecate cu ceapa, ci consumate in cadrul unei mese cu ceapa).
4. Rosiile “merg” cu ceapa, telina, spanac, patrunjel, varza, gulii, salata verde, usturoi, fasole verde sau morcovi.
5. Salata verde se poate combina cu ceapa, rosii, castraveti, fasole alba, ridichi (si de luna), marar, mazare, morcovi si usturoi, iar dintre fructe cu capsuni.
6. Spanacul se poate consuma alaturi de rosii, fasole alba, morcovi, cartofi sau varza.
7. Telina se serveste cu fasole alba si verde, spanac, ceapa, castraveti, rosii, usturoi, gulii sau varza. Recomandarea se refera la frunza si la radacina de telina.
8. Mazarea se combina cu telina si salata verde.
9. Castravetii se pot combina cu ceapa, fasole alba sau pitica, telina, sfecla rosie, patrunjel, salata verde, gulii sau varza.
10. Morcovii se pot manca alaturi de ceapa, spanac si fasole verde.
5 combinatii incorecte de legume
1. Nu trebuie sa combinam cartofi cu ceapa (atentie la salata de cartofi fierti) sau numai rosii cu fasole. S-a descoperit ca aceste asocieri se reflecta negativ asupra intregului organism sau asupra starilor sufletesti ale omului (mai ales cand ne dau o digestie grea sau disconfort gastric).
2. Nu este indicata existenta pe farfurie a fasolei langa ceapa, patrunjel sau salata verde.
3. Nu se recomanda nici varza, sfecla rosie sau cartofii langa ceapa.
4. Evitati rosiile langa varza rosie sau mazare (atentie la soteul de mazare “dres” cu sos de rosii).
5. Nu asociati mazarea cu fasolea (in garnituri).
Majoritatea acestor asocieri, trebuie sa recunosc, sunt destul de de fanteziste. Dar, trebuie sa-mi fac datoria de a le semnala celor care sunt amatori de inovatii culinare.
Pentru a avea o alimentatie echilibrata, recurgeti la armonizari conform celor mentionate mai sus.
Persoanelor cu sensibilitate ridicata a mucoasei aparatului digestiv li se recomanda evitarea asocierii a doua legume in acelasi fel de mancare. De asemenea, consumati cele doua feluri de legume la intervale si ore diferite, deoarece este important a se evita "intalnirile" nedorite.
Mestecati incet inainte de a inghiti. De asemenea, fractionati portiile in mese mici si dese.
Cum sa facem combinarea corecta a legumelor cu fructele?
In legatura cu acest subiect se iveste problema asocierii intre legume si fructe, care poate provoca fermentatii. Este vorba mai ales de fructele dulci: struguri, cirese, pere, caise, piersici, prune, smochine, curmale si portocale.
Pentru a evita orice fel de probleme, cel mai indicat este sa consumati in cadrul unei cure de zarzavaturi mere, banane, lamai, ananas si fructe de padure (zmeura, afine, mure etc).
Incheiem cu o informatie, numai partial comica, pentru cei care consuma bauturi alcolice. Si aici, dupa materia prima din care provin (subterana sau aeriana) ca, de exemplu, vodca din cartofi, secarica din secara, whisky-ul din porumb, tuica din prune, vinul din struguri sau berea din orz, si bauturile alcoolice au un efect diferit asupra corpului si al spiritului. Echilibrati-le si pe ele cand le consumati.
Articol creat de cercetator stiintific Ioan Marinescu si publicat in revista Tratamente naturiste nr. 24