fbpx

Fructe cu efect terapeutic, recomandate de nutritionisti

Cele mai bune fructe cu efect terapeutic recomandate de nutritionistii de la Clinica Dietalia

   Toata lumea stie ca fructele sunt o sursa excelenta de sanatate. Haideti sa vedem impreuna de ce recomanda nutritionistii Dietalia caisele, zarzarele, ciresele si visinele ca cele mai bune fructe cu efect terapeutic!

Caisele se recomanda in numeroase boli

   Caisele si zarzarele se numara printre cele mai apreciate fructe cu efect terapeutic. Ele sunt consumate cu placere atat de copii, cat si de adulti. In tara noastra, aceste fructe se coc in perioada 1 iulie-15 august. Probabil, la majoritatea dintre noi le plac caisele coapte si zemoase sau samburii de caise. 

   Consumate proaspete sau uscate, caisele constituie leacuri extrem de eficiente. In primul rand, cea mai importanta actiune vindecatoare a caiselor este cea contra cancerului. Efectul se datoreaza miezului de caisa, care este bogat in Vitamina B17, cunoscuta si sub numele de "amigdalina" Aceasta vitamina este un ajutor foarte important in lupta impotriva principalului inamic al sanatatii omului: cancerul. Acest lucru se produce deoarece vitamina B17 distruge celulele cancerigene si ajuta la prevenirea acestei boli infricosatoare.

   Pentru intarirea sistemului imunitar si pentru marirea rezistentei la imbolnavire puneti peste 10 caise (proaspete sau uscate) apa clocotita, pana cand acopera fructele. Lasati 40-60 de minute, dupa care scurgeti apa. Peste caisele inmuiate adaugati o felie de lamaie si o lingurita de miere.

   Datorita continutului bogat in celuloza si pectina, caisele se folosesc extrem de des ca laxativ usor in tratarea problemelor de constipatie. Caisele provoaca si o reactie alcalina in interiorul organismului, ajutand astfel la digestie (in acest caz caisele se consuma inainte de masa). De asemenea, caisele se mai recomanda si in cazul anemiilor deoarece sunt bogate in fier si cresc cantitatea de hemoglobina.

Caisele - fructe cu efect terapeutic

   Caisele ajuta si la imbunatatirea vederii. Opariti 100 g de caise uscate fara samburi. Lasati fructele in vasul cu apa timp de 40-60 de minute, apoi maruntiti caisele si adaugati deasupra 100 g de morcov ras si o lingura de zahar pudra. Consumati preparatul de 3 ori pe saptamana pentru imbunatatirea acuitatii vizuale.

   Samburii de caisa sunt bogati in proteine, acizi grasi principali (acid oleic si linoleic) si ulei in proportie de 45%. Uleiul din samburi de caise este folosit cu succes in industria cosmetica, in special la produsele pentru tenul uscat, imbatranit sau ridat.

   Pentru curatarea in profunzime a tenului folositi o data la doua saptamani o masca din caise. Fierbeti o ora cateva caise, apoi sfaramati-le pana ajund ca o pasta. aplicati aceasta pasta pe fata, timp de 10 minute. Stergeti fata cu un servet si aplicati timp de 10 minute un al doilea strat format din struguri verzi striviti. tergeti din nou fata, dupa care clatiti cu apa cu putina zeama de lamaie.

Zarzarele 

   Zarzarele sunt si ele fructe cu efect terapeutic, insa sunt putin mai seci in comparatie cu caisele. In plus, au samburii amari.

   Caisele si zarzarele au si proprietati calmante. Puneti la uscat un sambure de caisa sau zarzara, dupa care scoateti miezul. Spargeti samburele, puneti-l pe o tablie si dati-i foc. Lasati-l sa arda in camera timp de 5 minute, fara sa stati in incapere. Dupa alte 10 minute aerisiti camera. Mirosul ramas are un efect calmant asupra sistemului nervos. Aplicati procedeul maxim o data pe saptamana.

   Daca stiti ca maine veti avea o zi grea, amestecati 100 g de caise sau zarzare uscate si maruntite cu miezul maruntit de la doua nuci. Puneti deasupra o lingura de miere si luati 1-2 lingurite inainte de culcare.

   Daca suferiti de oboseala cronica si sunteti continuu epuizati, consumati un preparat obtinut din 100 g zarzare sau caise uscate si 50 g stafide. Peste acestea, turnati apa clocotita si lasati 40-60 de minute. Apoi, mancati fructele si beti zeama rezultata. Repetati de doua ori pe saptamana.

   Pentru eliminarea toxinelor si a reziduurilor din organism, caisele si zarzarele se folosesc in cadrul curelor de slabire. Puneti la inmuiat 3 fructe intr-un vas cu apa clocotita. Scurgeti apa dupa o ora. In paralel, fierbeti jumatate de pahar de fulgi de ovaz. Amestecati apoi fiertura obtinuta cu caisele inmuiate si maruntite bine. Consumati preparatul obtinut de 4 ori pe saptamana, dimineata si seara.

   Pentru restabilirea echilibrului bioenergetic, puneti la fiert 100 g de caise sau zarzare uscate. Lasati la clocotit timp de 15 minute, apoi raciti fiertura si consumati din ea de doua ori pe saptamana.

Ciresele - fructe cu efect terapeutic

Ciresele sunt unele dintre cele mai bune fructe cu efect terapeutic

   Pe langa coloritul lor ispititor si gustul aromat si dulce-acrisor, ciresele sunt un veritabil izvor de sanatate. Datorita continutului lor vogat in vitaminele A, B si C, acizi organici, saruri de fier, potasiu, fosfor, calciu si magneziu, ciresele sunt adevarate fructe cu efect terapeutic.

   In primul rand, ciresele au o puternica actiune detoxifianta si depurativa si ajuta la eliminarea acidului uric din organism. Ele trebuie incluse in dieta bolnavilor de guta si reumatism, deoarece o cantitate de circa 225 g zilnic contribuie la preventia gutei.

   Ciresele regleaza secretia sucurilor digestive si secretia biliara, fapt ce le recomanda bolnavilor cu constipatie si litiaza biliara.

   Ciresele sunt bogate in provitamina A, substanta care creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile.

   Cozile de cirese au proprietati antiinflamatorii si de favorizare a diurezei, fiind recomandate in bolile cailor urinare. Puneti la fiert intr-un litru de apa 30 g de cozi de cirese. Lasati sa fiarba 10 minute, dupa care strecurati si beti 3 cesti pe zi din acest ceai.

   Ciresele scad nivelul colesterolului si, in acelasi timp, mentin in limite normale nivelul glicemiei. In plus, aceste fructe contin 3 substante anticancerigene (antocianidinele, acidul clorogenic si acidul cumaric). Acestea anihileaza actiunile radicalilor liberi, combat stresul oxidativ, previn bolile cardiovasculare, imbatrinirea precoce si cancerul.

   In caz de gripa, puneti la macerat 50 g de cozi de cirese intr-un litru de apa, timp de 12 ore. Fierbeti apoi preparatul timp de 10 minute, dupa care lasati-l sa infuzeze inca 10 minute. Se strecoara si se bea in 4 reprize pe zi.

   Pentru tenul uscat si obosit puteti apela la o masca de cirese. Dati prin mixer o mana de cirese fara samburi. Aplicati pasta obtinuta pe fata si lasati-o sa actioneze 20 de minute, dupa care clatitti cu apa minerala.

   Cea mai buna metoda de administrare a cireselor este cura exclusiva de 3-4 zile. In aceasta perioada, se mananca doar cirese, intre 2 si 3 kg pe zi, cantitatea consumandu-se in mai multe prize pe zi. Intre o priza si alta este recomandat sa se bea apa minerala. La inceperea curei, se recomanda prudenta, deoarece organismul nu este obisnuit. De aceea, cantitatea de cirese consumate trebuie crescuta progresiv pentru a evita o dereglare digestiva.

   Pe langa cura exclusiva se mai recomanda si mini-cura cu cirese. Se incepe dimineata cu o doza minima de 100 g pe stomacul gol. Se creste progresiv doza pentru a ajunge la sfarsitul celei de-a treia saptamani la 500 g. De la doza de 300 g se imparte cantitatea in 3 prize pana la pranz si nu se mai consuma nici un alt aliment.

Visinele sunt fructe cu efect terapeutic in afectiuni diverse

   Visinele sunt o sursa bogata de vitamine, zaharuri si minerale: calciu, potasiu, magneziu si zinc.

   Atat sub forma de suc, uscate, congelate sau consumate ca atare, visinele sunt foarte eficiente in nenumarate afectiuni, precum guta, durerile musculare, durerile de spate, in prevenirea stresului, in artrita sau in bolile cardiovasculare.

   Visinele sunt recomandate pentru detoxifierea organismului si in special pentru curatarea rinichilor.

   La bolnavii cardiaci si la cei cu afectiuni vasculare (ex. varice), visinele sunt recomandate deoarece scad nivelul colesterolului din sange. Ele contribuie la stabilizarea ritmului cardiac, datorita continutului lor foarte bogat in potasiu. Mai mult, au proprietati anticoagulante, fiind recomandate celor care sufera de arteroscleroza.

   Visinele se pot introduce in curele de slabire deoarece reduc stratul de grasime de pe abdomen. De asemene,a ele reduc si riscul de diabet tip 2, deoarece scad nivelul zaharului din sange.

   Sucul de visine amestecat cu lapte este indicat in tratarea astmului bronsic, a starilor febrile, a bronsitelor, dar si a starilor psihice instabile.

Articol redactat de Dr. Frunza Alexandru si publicat in revista Tratamente naturiste nr. 22

Distribuie articolul dacă ţi-a plăcut
error: Conţinutul acestui site este proprietatea Dietalia! Copierea parţială sau integrală este interzisă.